Mainos

Vanhankin asuntolainan marginaalia voidaan nostaa - pankin yksipuolinen päätös riittää

Uudet vakavaraisuusvaatimukset, rahoituskustannusten kasvu ja matala korkotaso nakertavat pankkien tulosta. Kun näiden lisäksi ensi vuodelle kaavaillaan vielä hintavaa pankkiveroa, pankeissa on pohdittava keinoja, joilla kattaa kasvavat kustannuspaineet.

Keinot ovat vähissä. Omaa toimintaa voidaan tehostaa ja palvelumaksuja sekä marginaaleja nostaa. Ja marginaalien nostopaineet koskevat paitsi uusia, myös jo olemassaolevia asuntolainoja.

Finanssialalle on nimittäin säädetty pankkien taloutta turvaava sopimusmalli. Sopimuksessa on kaksi pykälää, joiden perusteella pankit voivat korottaa jo neuvoteltujen asuntolainojen marginaaleja yksipuolisella päätöksellä.

Toista pykälää voidaan käyttää silloin, jos velan kustannukset kasvavat pankista riippumattomista syistä, eli esimerkiksi lainsäädännön tai viranomaispäätöksen vuoksi.

Pankeilla halua korotukseen

Ensi vuodelle kaavaillun pankkiveron mallia ei vielä tunneta. Siksi alaa Finanssivalvonnasta ei suostuta vielä kommentoimaan sitä, voisiko pankkivero tullessaan olla sellainen tekijä, joka saisi pankit nostamaan jo olemassaolevien lainojen marginaaleja.

Pankeissa asenne on sen sijaan se, että hintavan veron ja kustannuspaineiden myötä sopimuspykälän tarkastelu tullee ajankohtaiseksi.

Jos vanhojen lainojen marginaaleja päätettäisiin nostaa, pankin on ilmoitettava siitä asiakkaalle kirjallisesti.

Toinen tilanne, jossa marginaaleja voidaan jälkikäteen korottaa, liittyy pankin maksuvalmiuden tai vakavaraisuuden heikkenemiseen. Mikäli Finanssivalvonta toteaa pankin tilanteen riittävän heikoksi, marginaaleilla voidaan hakea lisätuloja. Korotettua marginaalia voidaan periä niin kauan, kunnes pankin talous on vakaammalla tasolla.

Suomessa kumpaankaan pykälään ei Finanssialan keskusliiton mukaan ole vielä koskaan turvauduttu.

Pohjoismaita lukuunottamatta Euroopassa on jo jouduttu tottumaan siihen, että lainaan sovittu korko nousee sovitusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.