Mainos

Vanhanen: Yhteinen ilmastosopimus saattaa jäädä haaveeksi

Kööpenhaminassa kokoustava pääministeri Matti Vanhanen sanoo, että ilmastokokouksen viime metreillä kyhäämä sopimus jättää paljon toivomisen varaa.

- Tämä ei missään nimessä ole täydellinen sopimus. Varmaan pahin takaisku on varmuus siitä, että maailmankattavaa, laillisesti sitovaa sopimusta on lähivuosinakin erittäin vaikea saada, Vanhanen kommentoi MTV:n uutisille Kööpenhaminassa.

Pääministeri jopa arvioi, että maailmanlaajuista ympäristösopimusta toivotussa muodossa ei tulla ehkä lainkaan saavuttamaan.

- Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei sitä tulla saavuttamaan. Joillekin maille se on periaatekysymys. Ne ovat sinänsä valmiita tekemään omia päätöksiään, mutta eivät hyväksy ulkopuolelta tulevaa ohjausta.

Valoakin Kööpenhaminassa pilkahteli, arvioi pääministeri.

- Myönteisenä vastapainona voidaan sanoa, että nyt saatiin kuitenkin luotua kehikko, johon maat ilmoittavat omat päästövähennyksensä. Käytännössä maat ilmoittavat päästövähennyssitoumuksensa tammikuun aikana. Eli maiden omat sitoumukset ainakin nyt lyhyellä tähtäimellä korvaavat kansainvälisesti sitovan sopimuksen.

Maat sitoutuvat saavuttamaan YK:lle ilmoittamansa vähennykset vuoteen 2020 mennessä. Tutkijoiden kriittisenä pitämä kahden asteen "lämpömaksimi" on Vanhasen arvion mukaan melko kaukainen.

- On selvää, että vasta helmikuussa tiedetään, pysytäänkö alle kahden asteen lämpiämiskriteerissä kiinni. Pahoin pelkään, että nämä päätökset eivät siihen vielä riitä.

Vanhasen mukaan on kuitenkin mahdollista, että osa maista pystyy lupaamaan tammikuussa suurempia päästöleikkauksia kuin Kööpenhaminassa.

Vanhasen mukaan EU ei vielä näillä näkymin aio korottaa omaa tarjoustaan. EU on luvannut korottaa päästöleikkauksensa 20 prosentista 30 prosenttiin, jos aikaan saadaan tarpeeksi kunnianhimoinen ilmastosopimus.

- Ensi vuoden aikana tulee olemaan kaksi tärkeää kokousta, Bonnissa kesäkuussa ja vuoden päästä Meksikossa. Niissä jatketaan tästä, Vanhanen sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.