Mainos

Vanhanen: Yhdysvaltojen sitouduttava Euroopan turvallisuuteen

Vanhasen mukaan on Euroopan omien etujen mukaista varmistaa, että Yhdysvaltojen ja Euroopan poliittinen suhde säilyy mahdollisimman vahvana.

Yhdysvaltojen merkittävä ja rakentava rooli Euroopassa säilyy, vaikka EU:n turvallisuuspoliittinen rooli kasvaakin, arvioi pääministeri Matti Vanhanen. Vanhanen sanoi tänään Maanpuolustustiedotuksen seminaarissa, ettei usko kehityksen aiheuttavan ristiriitaa unionin ja Yhdysvaltojen välille.

Vanhasen mukaan on Euroopan omien etujen mukaista varmistaa, että Yhdysvallat on edelleen poliittisesti kiinnostunut Euroopasta ja että suhde säilyy mahdollisimman vahvana. Talouden kehitys ohjaa muuten Yhdysvaltojen kiinnostusta kohti Tyynenmeren ja Aasian alueita.

Pääministeri sanoi olevansa entisen pääministerin Esko Ahon kanssa täsmälleen samaa mieltä siitä, että "fundamentalistista amerikkalaisvastaisuutta" pitää välttää. Suomessa hän ei ollut havainnut tällaisesta kehityksestä merkkejä.

Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä Vanhanen toisti, ettei sotilaallinen liittoutuminen ole Suomen kannalta ajankohtaista. Samalla on selvää, että Nato-jäsenyyttä ei saa sulkea pois ja että puolustusvoimien Nato-yhteensopivuudesta on pidettävä huolta.

- Pidän selvyytenä, että Suomi olisi Natoon tervetullut mikäli päättäisimme jäsenyyttä hakea. Kysymys Nato-jäsenyydestä ei ole minulle mikään ideologinen vaan käytännön kysymys, Vanhanen totesi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.