Mainos

Vanhanen vetosi Venäjään puutullikiistassa

kuva:Stora Enso

Pääministeri Matti Vanhanen vetosi tänään Venäjän pääministeriin Viktor Zubkoviin puutullikiistan ratkaisemiseksi. EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson ja Venäjän varapääministeri Aleksei Kudrin eivät onnistuneet vieläkään ratkaisemaan kiistaa eilen käymissään neuvotteluissa.

Venäjä korottaa tiistaina puutullin 15 euroon kuutiometriltä. Ensi vuoden alussa tullin on määrä nostaa 50 euroon kuutiolta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) pitää kuitenkin mahdollisena, että puutullikiista ratkeaa lähipäivinä. Ensi tiistaina uhkaavien puutullikorotusten perumisesta on neuvoteltu Väyrysen mukaan hyvin rakentavassa hengessä.

- Komission lähteiden mukaan ollaan hyvin lähellä. Yritystyä on ollut mutta valitettavasti ratkaisuun ei ole vielä päästy, Väyrynen kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Väyrysen mukaan ratkaisu on mahdollinen, vaikka aikaa on vähän.

- Eihän tässä ole kuin pari arkipäivää jäljellä mutta me yritämme vielä , koska olemme hyvin lähellä ratkaisua. Jos vain se tahto löytyy, niin ratkaisu kyllä syntyy, Väyrynen arvioi.

Väyrynen näkee neuvotteluiden ongelmana sen, että Venäjän puolella ei ole yhtenäistä linjaa asiassa.

- Venäjällä ehkä jotkut ajattelevat, että ratkaisun lykkääminen on heille eduksi. Meidän käsitys on se, että se ei ole heille eduksi, ja se on meille vahingoksi, Väyrynen pohtii.

Puutullikorotukset koituisivat Väyrysen mielestä Venäjän omaksi vahingoksi, koska niiden toteutuessa Suomen teollisuus pyrkisi toisaalta korvaamaan tuontipuuta kotimaisella puulla, toisaalta tuomaan ulkomaista kuitua Etelä-Amerikasta.

- Kävisi niin, että Venäjä menentteäisi vientitullit, vientitulot. Lisäksi puunkorjuuorganisaatiot, jotka nyt hankkivat puuta Suomeen hajaantuisivat, mikä entisestään vaikeuttaisi Venäjän puuteollisuuden kehittämistä, Väyrynen ennustaa.

Väyrynen kiittelee hallitusta ja sen yksimielisyyttä metsäpaketin käsittelyn aikana. Väyrysen mukaan hallituksen liikenneinvestointipäätökset merkittävä apu metsäalalle.

- Nyt on tehty jo tärkeitä päätöksi.Rautateita vahvistetaan, tiestöä parannetaan, metsäautoteitäkin rakennetaan entistä enemmäön. Tätä kautta helpotetaan puun kuljettamista, Väyrynen luettelee.

Suuri merkitys on myös hallituksen kaavailuilla vapauttaa ensiharvennus verosta. Päätöksen tiellä on vielä keskeneräiset neuvottelut EU:n komission kanssa, koska verovapautusta pidetään EU-säännösten vastaisena.

- Asiaa selvitetään parhaillaan komission kanssa. Ratkaisua koetetaan saada aikaan, koska ensiharvennuksen verovapautuksella olisi suuri merkitys sekä metsän hoitamista että teollisuuden puuhuoltoa ajatellen, Väyrynen arvioi.

Väyrynen odottaa asiasta päätöstä lähipäivinä tai ainakin lähiviikkoina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.