Mainos

Vanhanen: Venäjä tärkeä EU:lle

Pääministerin mukaan Suomi tavoittelee EU:n ja Venäjän välistä strategista kumppanuutta.

Pääministeri Matti Vanhanen vakuuttaa, että Suomi tähtää EU:n ja Venäjän väliseen kumppanuuteen.

Vanhanen vastasi epäilijöille TV1:n Maailmannäyttämöllä-ohjelmassa, että strateginen kumppanuus on ollut Suomen tavoite, ja se on ollut myös EU:n tavoite.

- Kyllä me kumppanuutta tarvitsemme. Me olemme tärkeitä naapureita toisillemme, ja siihen suuntaan maailman pitää mennä, hän tiivisti.

Vanhanen muistutti, että EU:sta tulee erittäin vahvasti tuontienergiasta riippuvainen alue jo lähitulevaisuudessa. Siksi hänen mielestään on mitä luonnollisin asia, että me pyrimme kumppanuuteen Venäjän kanssa energia-alalla, aivan niin kuin Suomi on vuosikymmenten ajan tehnyt.

- Venäjä voi hyötyä myös paljon EU:sta kaupan ja teknologian aloilla. Kyllä strateginen kumppanuus tarkoittaa sitä, että hyödymme toinen toisistamme.

Vanhanen myönsi, että jokaisella maalla on kahdenvälisiä asioita Venäjän kanssa. Niin on myös Suomella. On luonnollista, että varmasti myös Saksalla ja Ranskalla näitä on.

- EU:n sisällä olemme sopineet, että tietyt asiat sovitaan yhdessä. Niissä asioissa EU:lla pitää olla yhteinen politiikka, hän korosti.

EU suuressa muutoksessa

Vanhasen mielestä EU on suuressa muutoksessa. Tämä ei tarkoita tilannetta vain huippukokouksen jälkeen, vaan ylipäänsä sitä, mitä viime vuosina on koettu ja mitä lähivuosina on edessä

- Kyllä tämä laajentuminen merkitsee erittäin isoa muutosta. Se vaikuttaa - ja voi sanoa vaikeuttaa - unionin päätöksentekoon. Se on erittäin iso haaste, hän luonnehti.

Samalla Vanhasen mielestä myös EU:n poliittisen kulttuurin kannalta tapahtuu muutosta. Siinä, missä vanhoja alkuperäisiä jäsenmaita yhdisti oma riitaisa historia, nyt myös laajentuneessa unionissa on uusia jäsenmaita, joilla on oma historiansa. Sekin heijastuu EU:n käytäntöön.

- Silloin, kun Turkki tulee jäsenmaaksi, nämä kymmenen uutta jäsenmaata tuntuvat jo hyvin vanhoilta jäsenmailta, hän arveli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.