Vanhanen: Venäjä ei painosta energian ostoon

Helsingin Sanomien mukaan venäläiset painostaisivat Suomea liittämään Sosnovyi Borin ydinvoimalan maamme sähköverkkoon.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan ei voi sanoa, että Venäjä painostaisi Suomea sähkön ostoon Venäjältä. Meneillään on hakuprosessi, jossa kauppa- ja teollisuusministeriö käsittelee hakemusta rakentaa Venäjältä Suomeen uusi tuhannen megawatin sähköjohto.

Vanhanen kommentoi Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla Helsingin Sanomien tietoja siitä, että venäläiset painostaisivat Suomea liittämään Sosnovyi Borin ydinvoimalan Suomen sähköverkkoon.

Vanhasen mukaan luvan hyväksymisessä on ratkaisevaa se, miten tuonti pystyttäisiin kytkemään suomalaisiin ja pohjoismaisiin markkinoihin. Oleellista on myös, kuka vastaa kustannuksista, sillä tuonti vaatisi kantaverkon vahvistamista 500-700 miljoonalla eurolla. Vähemmän merkitystä Vanhasesta on sillä, miten sähkö on Venäjällä tuotettu. Hän sanoo kuitenkin oman kantansa ydinvoimaan olevan "nihkeän kielteinen".

Vanhanen totesi kasvavan riippuvuuden tuontisähköstä huolestuttavan EU:ssa. Tätä nykyä sähköstä tuodaan noin puolet. Pääministeri ei kuitenkaan tuonut esille vaihtoehtoa, että sähkön tuotannossa pyrittäisiin suurempaan omavaraisuuteen.

- Euroopan pitää olla varma siitä, että saadaan riittävän pitkät sopimukset, jotka pitävät, hän korosti.

"Unioni tarvitsee selkeät säännöt"

Vanhanen toi keskustelutunnilla esiin myönteistä suhtautumistaan EU:n perustuslakiin. Hän toisti odottavansa eduskunnalta signaalia siitä, että Suomella olisi valmius ratifioida sopimus. Pääministeri haluaa Suomen pitävän perustuslakiasiaa tapetilla puheenjohtajakaudellaan.

- On hyvin tärkeää, että tätä prosessia pidetään hengissä. Laajentunut unioni tarvitsee selkeät säännöt. Vaivalloisten kompromissien kautta on saatu yksi pohja aikaan, ja ainakin minun on vaikea nähdä muuta ratkaisua kuin pitää tästä sopimuksesta kiinni, sanoi Vanhanen.

Hänestä Suomi voi ratifioida sopimuksen, vaikka se on tyrmätty Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.

- Meillä on ollut helppo hyväksyä sopimuksen sisältö, joten olisiko joku erityinen syy, miksi emme sitä kertoisi. Aikaa myöten maissa, joissa kansanäänestys tyrmäsi sen, voidaan aloittaa keskustelu uudelleen.

Vanhanen ei ota kantaa siihen, toisiko ratifiointi Suomelle uskottavuutta. Hän toteaa EU-maiden voivan suhtautua asiaan eri tavoin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat