Mainos

Vanhanen: Venäjä ei ole Suomelle turvallisuusuhka

Puolustusministeri Häkämies kohautti eilen Yhdysvalloissa nimittämällä Venäjää kasvavaksi maailmanpoliittiseksi uhkaksi. Häkämies jatkoi tänään Yhdysvaltain vierailua tapaamalla amerikkalaisen virkaveljensä Robert Gatesin.

Pääministeri Matti Vanhanen korostaa, että Suomen turvallisuuspolitiikka lähtee laajan turvallisuushaasteen pohjalta. Haaste ei hänen mukaansa näin perustu vain Venäjän asemaan, jota puolustusministeri Jyri Häkämies eilen Yhdysvalloissa korosti.

Vanhasen mielestä Häkämiehen puheessa on havaittavissa painotuseroa. Vanhanen korostaa, että Venäjä ei ole Suomelle mikään turvallisuuspoliittinen uhka. Ylipäänsä Vanhanen kehotti tutustumaan koko Häkämiehen puheeseen, ettei tule mitään lynkkausmielialaa.

Häkämies ei ollut keskustellut puheen sisällöstä Vanhasen kanssa. Silti Vanhanen ei halunnut lähteä moittimaan ministerin puheita. Sinänsä hänen mielestään on hyvä, että turvallisuuspoliittisista kysymyksistä keskustellaan selkokielellä.

Mutta voitaisiinko samanlainen puhe pitää Moskovassa? Vanhasen mielestä selvää on, että kaikki mitä puhutaan, voidaan puhua missä tahansa. Hän luonnehti puhetta Häkämiehen omaksi puheenvuoroksi. Ensinnäkin kannustan kaikkia lukemaan sen koko puheen ennen kuin syntyy lynkkausmielialaa.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) oli tuohtunut Häkämiehen puheista.

- On kyseenalaista lähteä toisen suurvallan pääkaupunkiin arvostelemaan hyvin yksipuolisella tavalla Venäjää varustautumisesta, voimapolitiikasta ja asioista, joista kritiikkiä voi yhtä hyvin esittää Yhdysvaltoja kohtaan, sanoi Tuomioja.

- Mutta mikähän mahtaisi olla reaktio, jos suomalainen ministeri menisi Moskovaan ja pitäisi siellä esitelmän, jossa läpikäy kaikki Yhdysvaltain ulkopolitiikan virheet ja uhat turvallisuudelle, kysyi Tuomioja.

Häkämies vieraili Pentagonissa

Puolustusministeri Häkämies tapasi tänään Washingtonissa amerikkalaisen virkaveljensä Robert Gatesin.

Eilen Häkämies esitelmöi Washingtonissa Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.