Mainos

Vanhanen varoittaa uskottavuuskriisistä

Pääministeri Matti Vanhanen varoittaa politiikan vakavasta uskottavuuskriisistä. Vanhasen mukaan sen välttämiseksi on tärkeää, että kaikki vaalirahailmoitusten täydennykset tehtäisiin, puolueisiin katsomatta.

- Sitten ryhdytään uudistamaan lainsäädäntöä ja tehdään laista niin selkeä, ettei tulkintaristiriitoja enää ole, Vanhanen sanoo.

Huomattavan suuri joukko kansanedustajia on toiminut vaalirahoitusilmoituksissa vastoin itse säätämäänsä lakia.

- Arvelen, että tässä on suuremman poliittisen legitimiteettikriisin ainekset olemassa, Vanhanen myöntää.

Hänen mukaansa rahoitusten täydennykset on tehtävä "totuuskomission hengessä", jotta poliittisen järjestelmän uskottavuus palautuu.

"Kakkosen vaalirahoituksella ei yhteyttä arvonimeen"

Suuri joukko Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseltä (KMS) rahaa saaneita nimekkäitä kansanedustajia tuki liikemies Kyösti Kakkosen vuorineuvoksen arvonimihakemusta.

Vanhanen kiistää, että Kakkosen avokätisellä vaalirahoituksella olisi mitään yhteyttä hakemukseen.

Vanhasen mukaan asia on todennäköisesti lautakunnan esityslistalla seuraavassa kokouksessa, koska varsinaista hylkäyspäätöstä ei ole tehty.

- Hänen hakemuksensa oli arvonimilautakunnan käsittelyssä jo viime syksynä. Lautakunta ei yleensä kerro mitään muuta kuin toimittaa esityksensä tasavallan presidentille, mutta arvonimeä ei ole myönnetty, Vanhanen sanoo.

Vanhanen arvioi joutuvansa jääväämään itsensä Kakkosen arvonimihankkeessa. Kakkosen ja toisen tunnetun liikemiehen Toivo Sukarin rahoittama Kehittyvien maakuntien Suomi on tukenut vaaleissa myös Vanhasta.

- En valitettavasti tiedä, miten suuri hänen siivunsa on ollut Kehittyvien maakuntien Suomelta saamastani rahoituksesta. Hyvin todennäköistä on, vaikka siihen ei suoria juridisia perusteita olekaan, että julkisen kohun takia jäävään itseni.

KMS:n vaalitukea saaneista Vanhasen hallituksen ministereistä Kakkoselle arvonimeä ovat puoltaneet Paula Lehtomäki ja Jyri Häkämies.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.