Vanhanen vaatii selkeitä Nato-kantoja

Pääministeri arvioi, ettei Nato-jäsenyyden hakemista tulla kirjaamaan seuraavaan turvallisuuspoliittiseen selontekoon.

Pääministeri Matti Vanhanen vaatii puolueita kertomaan selkeän kantansa sotilasliitto Naton jäsenyyteen ennen vaaleja.

Vanhasen mielestä muunlaiselle yleiskeskustelulle Natosta ei ole vaalien aikana tarvetta. Pääministeri arvioi, ettei Nato-jäsenyyden hakemista tulla kirjaamaan seuraavaan turvallisuuspoliittiseen selontekoon.

Nato-keskustelu menee nyt näin: poliitikkojen mukaan siitä ei saa vaalikysymystä millään, mutta silti sotilasliiton jäsenyydellä nokitellaan harva se päivä.

Tänään pääministeri Vanhanen vaati MTV:n Huomenta Suomessa puolueita kertomaan selvästi sanovatko ne kyllä vai ei Natolle.

- Kansalaisilla on oikeus tietää, haluavatko puolueet hakea jäsenyyttä vai ei. Mutta ei sellaista vaalikysymystä, jossa sitä pidetään niin kun levällään, ollaan tuota tai tätä mieltä sanomatta kantaa, niin toivon, että sellaista vaalikysymystä ei tule, Vanhanen esittää.

Puolueet ovat kuulustelleet toisiltaan Nato-kantoja kiihtyvään tahtiin.

Eilen kokoomuksen Jyri Häkämies ilmoitti ettei kokoomus aja Nato-junalla näissä vaaleissa. Porvareiden kantaa tiukkasi SDP:n Eero Heinäluoma.

Demareiden epäluulon herätti taas kehiin astunut Sauli Niinistö, joka aikoo jatkaa eurooppalaisesta Natosta puhumista eduskuntavaaleissakin.

Demareilla itsellään on kahdet raiteet, virallisesti uskotaan turvallisuusselonteon Nato-optioon. Mutta puhemies Paavo Lipponen kääntää Nato-palttoota niin, että suhina käy. Presidentinvaaleissa Lipponen varoitteli jäsenyydestä, nyt sama mies ihmettelee mistä puolueiden Nato-allergia on peräisin.

Samoin SDP:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija on kuulu Nato-innostaan.

- Että onko nyt ihan viime aikoina tapahtunut jotakin niin, että tämä Nato-optiokin on jollain tavalla hyllytetty. En näe sitä, mutta jollain tavalla nämä lähestyvät vaalit vaikuttaa siihen, että tästä itse asiasta näyttää olevan tosi vaikea puhua, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari valittaa.

Heti vaalien jälkeen alkaa uuden turvallisuusselonteon valmistelu. Sen Nato-osio on jo käytännössä lyöty lukkoon.

- Siinä päätetään haetaanko lähivuosina jäsenyyttä vai ei, ja minun arvio on se, että ei haeta, pääministeri sanailee.

Suomi ja Ruotsi ovat sopineet, että toisiaan informoidaan Nato-jäsenyystilanteesta. Siinä missä Ruotsin uusi hallitus on jo kiihdytellyt jäsenyyskaavailuja, Suomessa päälle on laitettu ennemminkin peruutusvaihde.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat