Mainos

Vanhanen: Ulkomaisen työvoiman tulo helpommaksi

Keskustan presidenttiehdokas, pääministeri Vanhanen haluaa Suomeen lisää ulkomaista työvoimaa.

Matti Vanhasen mielestä maahanmuuttolainsäädäntöön on tehtävä ennakkoluulottomasti muutoksia, jotta yritykset pysyisivät Suomessa ja nykyinen hyvinvoinnin taso voitaisiin säilyttää.

Vanhanen ei ole tyytyväinen vauhtiin, jolla maahantulokäytäntöjä on pyritty helpottamaan. Hänen mielestään nyt olisi jo aika ryhtyä niihin käytännön toimenpiteisiin, joista on puhuttu pitkään.

- Jollei tuloksia pian saada aikaan, hallituksen on mietittävä järeämpiä toimia. Nopeat maahantulo- ja työlupamenettelyt ovat avainasemassa ulkomaisen työvoiman, erityisesti osaajien Suomeen houkuttelemiseksi, hän selittää.

Pääministerin mukaan esimerkiksi sellaisten ulkomaalaisten, joilla on Suomeen pyrkiessään tiedossaan työpaikka, pitäisi päästä tulemaan maahan kitkattomammin.

Vanhanen kaipaa Suomeen lisää myös ulkomaalaisia opiskelijoita. Hän esittää, että esimerkiksi Shanghaihin Kiinaan perustettaisiin "opintotoimisto" markkinoimaan suomalaista koulutusta. Jos mallista saadaan hyviä kokemuksia, sitä voidaan käyttää myös muualla. Hän esittää, että opiskelijoiden houkuttelemiseksi esimerkiksi Shanghaihin Kiinaan perustettaisiin eräänlainen opintotoimisto markkinoimaan suomalaista koulutusta ja kehittämään määrätietoisesti suhteita kiinalaisiin avainyliopistoihin. Keskuksen toimintaa voitaisiin pääministerin mukaan rahoittaa osin ulkomaalaisilta saaduilla lukukausimaksutuloilla. Jos mallista saataisiin hyviä kokemuksia, sitä voitaisiin käyttää myös muualla. Presidenttiehdokkaan mukaan monella muulla maalla onkin jo vastaavaa toimintaa.

- Tulevaisuudessa ulkomaalaiset opiskelijat ovat tärkeä osaamislähde suomalaisille korkeakouluille sekä oikein toimiessamme suomalaiselle elinkeinoelämälle, hän katsoo.

Vanhanen puhui maailmanlaajuista taloutta ja Pohjois-Suomen menestyssuunnitelmia käsitelleessä seminaarissa tänään Oulussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.