Mainos

Vanhanen tukee maatalousratkaisua

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan neljää vuotta pidempi ratkaisu Etelä-Suomen maataloustuesta ei olisi ollut mahdollinen. MTK:n toiminnanjohtaja pitää neuvottelutulosta ongelmallisena tukien kohdentamisen kannalta.

Pääministeri Matti Vanhanen tukee Etelä-Suomen kansallisen maataloustuen jatkosta neuvoteltua ratkaisua. Vanhanen luonnehti neuvottelutulosta raamiratkaisuksi, jonka sisällä jatkoneuvotteluissa voidaan vielä tehdä jotakin.

Vanhasen mukaan ratkaisu merkitsee jonkin verran vaihtelua tuotantosuunnittain.

- Kipeimmät kohdat liittyvätkin siihen, että joillakin tuotannonaloilla - olen kuullut muun muassa sokerijuurikkaan kohdalla - tulee vaikeuksia enemmän. Nyt on sitten etsittävä yksityiskohtaisilla ratkaisuilla keinoja, joilla tällaisia vaikeuksia voidaan helpottaa.

Vanhanen ei lähtenyt ennakoimaan sitä, voiko hallitus hyväksyä ratkaisun siinä tapauksessa, että tuottajien MTK asettuisi vastustamaan sitä. - Palataan siihen, kun kuullaan ratkaisu täsmällisesti.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja esittelee neuvottelutulosta tuottajajärjestöille huomenna. Samana aamuna myös hallituksen EU-ministerivaliokunta saa suullisen selvityksen asiasta.

Korkeaojan neuvottelema ratkaisu on nelivuotinen. Vanhasen mukaan pitempiaikainen ratkaisu ei ylipäänsä olisi ollut mahdollinen.

- Aikajänne johtuu siitä, että EU:n rahoituskehykset ja maatalousohjelma on sovittu vuoteen 2007 asti. Tämän ylitse meneviin aikatauluihin komissiolla ei ole mahdollisuuksia, kun yleisestä maatalouspolitiikasta ei muiltakaan osin ole sovittu tätä pidemmälle.

Vanhasen mukaan Suomi sai kuitenkin nyt varmuutta siitä, että Etelä-Suomea koskeva tuki ei ole päättymässä vuonna 2007.

MTK:n Mäkinen: Sopimus viemässä kohdentamisongelmiin

MTK:n toiminnanjohtaja Paavo Mäkinen pitää 141-tuesta saavutettua neuvottelutulosta ongelmallisena tukien kohdentamisen kannalta. Mäkisen mukaan Etelä-Suomen saamat tuet saattavat muiden tukien kasvamisen kautta sinänsä säilyä lähes nykytasolla.

Ongelma on kuitenkin siinä, että tuki tulee entistä enemmän pellon kautta, kun nyt sitä pystytään merkittävästi ohjaamaan sekä kotieläimille että kasvintuotantoon ja muutamille erikoiskasveille.

Mäkisen mukaan joidenkin tuotteiden tuottamisen kannattavuus voi olla vaakalaudalla. Mäkisen mukaan virkamiestason neuvotteluihin jäi sovittavaksi lukuisia tärkeitä yksityiskohtia, kuten tuotekohtaiset katot. Neuvotteluissa on myös varmistettava jollain lailla se, että tuotekohtaista kannustinta tuotantoon edelleen olisi, Mäkinen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.