Mainos

Vanhanen torjuu Niinistön talousmoitteet

Valtiontalouden hoidossa pääministeri ei ota Niinistöltä neuvoja vastaan. Hän pitää myös väitettä Ilta-Sanomiin kohdistuneesta poliittisesta painostuksesta erittäin kiusallisena.

Pääministeri Matti Vanhanen ei hyväksy takavuosien valtiovarainministerin Sauli Niinistön syytöksiä siitä, että nykyinen hallitus olisi epäonnistunut valtiontalouden vakauden turvaamisessa. Vanhanen sanoi Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla tänään, että tässä asiassa hän ei ota Niinistöltä neuvoja vastaan.

Niinistö arvosteli kuluneen viikon aikana parissakin haastattelussa voimakkaasti Suomen julkisen talouden tilaa. Niinistö kiinnitti huomiota siihen, että valtiontalouden ylijäämä on supistunut 0,1-0,3 prosenttiin, kun tavoitteena on ollut pitää ylijäämä 1,5-2,0 prosentin suuruisena koko vuosikymmenen.

Pohjalainen-lehdessä Niinistö päästeli, että "Suomi on Vanhasen hallituksen aikana ollut mallioppilas korkeintaan siinä, kuinka taloutta hoidetaan hyvinä aikoina väärin".

Vanhanen vastasi, että Niinistön valtiovarainministerikauden loppuvuosina kehitys tässä asiassa meni koko ajan alaspäin ja viimeinen valtion budjetti, josta Niinistö vastasi, oli alijäämäinen. Vanhanen kehaisi, että suunta saatiin muutettua hänen hallituksensa aikana ja vieläpä etuajassa.

- Eli suunta on nyt oikea eikä väärä, kuten Niinistö väitti. En ota tässä asiassa häneltä neuvoja, Vanhanen sanoi.

Väite Ilta-Sanomien painostuksesta "äärimmäisen kiusallinen"

Pääministeri Vanhanen kommentoi myös väitteitä siitä, että keskustavaikuttajat olisivat kulisseissa vaatineet Ilta-Sanomien päätoimittajan erottamista. Vanhanen piti väitettä "äärimmäisen kiusallisena" ja oli sitä mieltä, että väitteen nettisivuillaan julkaissut Markkinointi&Mainonta -lehti saa selvittää sopan.

- He ovat tällaisen väitteen tai vihjeen esittäneet, mikä on meidän demokratiassamme äärimmäisen kiusallinen sekä hyvin itsenäiselle lehtiyhtiölle että tietysti myös politiikoille. Meillä on se periaate, että meillä on itsenäinen, riippumaton lehdistö.

Keskustapoliitikkojen julkisuudessa saama kohtelu nousi haastattelussa muutenkin esille. Vanhanen ei suostunut allekirjoittamaan journalistiikan emeritus-professorin Esko Salmisen havaintoa, jonka mukaan politiikkojen halventaminen näkyy kaupungistuneessa yhteiskunnassa muita enemmän juuri keskustan ja sen johdon saamassa kohtelussa.

- Luulen, ettei siinä jäsenkirjaa katsota, Vanhanen totesi tyynesti ja muistutti, ettei poliitikkojen käsittely kovin ottein julkisuudessa ole mikään suomalainen ilmiö.

- Alkuun mielessäni hetken yritin kamppailla tätä kaikkea vastaan, mutta nyt olen nostanut tässä suhteessa kädet ylös enkä kauheasti välitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.