Mainos

Vanhanen toivoo järjestöiltä tupo-malttia

Pääministeri Vanhanen toivoo työmarkkinajärjestöiltä vuotta pidempää tulopoliittista ratkaisua, jotta myös ongelmallinen työllisyysaste kohenisi.

Pääministeri Matti Vanhanen toivoo työmarkkinajärjestöiltä tupo-malttia.

Pääministeri Matti Vanhanen toivoo työmarkkinajärjestöiltä keskitettyä tuloratkaisua, joka huomioisi myös yritysten tuottavuuden ja globalisaation tuomat paineet.

Lauantaina Nurmijärven Kiljavalla SAK:n valtuustossa puhuneen Vanhasen mukaan keskitetyistä sopimusratkaisuista on saatu palkkamaltin ja palkansaajien ostovoiman kannalta hyviä kokemuksia. Toisaalta pääministerin mukaan on vaikea kieltää sitä, että palkankorotusten määrittäminen maan keskimääräisen tuottavuuden perusteella sopii huonosti työllisyyden lisäämiseen globalisaation olosuhteissa, jolloin tuottavuus ja tuotannontekijöiden hinnat määräytyvät yhä selvemmin yhä suuremmilla maailmanmarkkinoilla.

-Se voi johtaa epäsolidaarisiin tuloksiin ja eräiden työntekijäryhmien uloshinnoittelemiseen työmarkkinoilta, usein pysyvästi, hän varoitti.

Vanhasen mielestä työllisyyden kannalta onnistunut järjestelmä näyttää olevan sellainen, joka yhdistää palkkamalttiin ja reaalisen ostovoiman turvaamiseen tähtäävän keskitetyn sopimusraamin ja toisaalta yritysten tuottavuutta heijastelevan palkanmuodostuksen.

- Siinä mielessä pidän myönteisinä ja rakentavina niitä puheenvuoroja, joita myös SAK:laisen palkansaajaliikkeen puolelta on viime aikoina esitetty muun muassa tuottavuuden, tulospalkkauksen ja paikallisen sopimisen puolesta. Vanhanen jätti asian työmarkkinaosapuolten käsiin, mutta toivoi näiden avausten johtavan asialliseen keskusteluun ja myös tuloksiin.

Vanhanen kehui elvytyspolitiikkaa


Laajassa talouspoliittisessa puheessaan pääministeri kehui vuolaasti hallituksen elvyttävää suhdannepolitiikkaa.

-Ensinnäkin suhdannepolitiikan viritys ja ajoitus on ollut oikeaa. Suhdannepoliittisesti hallitus onkin toiminut kuin kansantaloustieteen oppikirjassa palauttaessaan "elvytys" -sanan kunniaan, tänään Nurmijärven Kiljavalla SAK:n valtuustossa puhunut pääministeri kehaisi.

Vanhanen muistutti laajassa talouspoliittisessa puheessaan, että hallitus päätti vuosi sitten budjettiriihen aikaan ryhtyä veroelvytykseen ottamalla koko hallitusohjelmassa sovittu veronkevennysvara kerralla käyttöön.
-Osaltaan sen ansiosta kotimarkkinoiden ja palvelujen kasvu viimeisen vuoden aikana onkin kantanut Suomen taloutta ja työllisyyttäkin yli vakavimman suhdannetaantuman, hän katsoi.

Pääministerin mukaan elvyttävän suhdannepolitiikan tulosten osalta tiedetään jo, että sekä kotitalouksien että pk-yritysten osalta edessä ovat vuosikausiin parhaat näkymät. Vanhanen huomautti, että tuoreiden tietojen mukaan vähittäiskauppa on yli kuuden prosentin kasvussa vuoden takaisesta.

-Myös yritysten määrä kääntyi vuonna 2003 aikaisempia vuosia nopeampaan kasvuun ensi kertaa 1990-luvun lopun jälkeen.

Tietoinen riski

Vanhasen mukaan veropäätöksiä tehtäessä otettiin tietoinen riski, sillä päätökset merkitsivät yli miljardin euron budjettivajeen syntymistä tälle vuodelle.

-Tämä oli välttämätöntä suhdannetilanteen takia, jotta kuluttajien ostovoima vahvistuisi ja kotimarkkinoiden kasvu nopeutuisi, hän perusteli.

Pääministeri huomautti myös, että viime keskiviikkona sovitun lisäbudjetin yhteydessä voitiin kotimarkkinoiden ansiosta kirjata toinenkin plussa: tämän vuoden budjettitalouden alijäämä ei muodostukaan syksyllä arvioiduksi 1,2 miljardiksi euroksi vaan 0,4 miljardiksi.

-Kotimarkkinoiden virkistyttyä erilaiset verot kasvattavat valtion tuloja nyt merkittävästi. Pääministerin mukaan vahvat ennusmerkit kertovat myös maailmantalouden vedon parantavan Suomen talouden näkymiä.

Suhdannepolitiikassa onnistuminen ja edes viennin vedon vauhdittuminenkaan eivät kuitenkaan yksin riitä.

- Hallitus on itse avoimesti laskenut, että tähän asti tekemämme päätökset yltävät työllisyysvaikutukseltaan vain noin kolmannekseen 100 000 työpaikan tavoitteesta.

Vanhasen mukaan työllisyystavoitteesta pidetään kuitenkin kiinni.

- Emme voi tinkiä työllisyystavoitteesta, jos mielimme pärjätä suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. On parempi punnita keinoja tavoitteen saavuttamiseksi kuin tinkiä itse tavoitteesta, pääministeri katsoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 15.05.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.