Mainos

Vanhanen: Tämä kummastuttaa Venäjän taloudessa kriisin keskellä

Ukrainan kriisi voi kiristää Venäjän kautta taloustilannetta äärimmilleen myös Suomessa. Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen on huolissaan, mutta myös ihmeissään positiivisesta ilmiöstä Venäjän-kauppaan.

– Yllättävällä tavalla vielä vienti Venäjälle vetää, vaikka rupla on heikentynyt, itselleni on iso kysymysmerkki, että hamstrataanko siellä. Ruplan heikentyessä kannattaa ostaa niin kauan kuin halvemmalla saa, entinen pääministeri Vanhanen kertoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Vanhanen pitää tätä kummallisena, sillä muualle vienti on pysynyt vakaana. Venäjältä Suomeen kohdistuva kulutus, esimerkiksi vähittäiskauppa tai matkailijoiden tulovirta, on Vanhasen mukaan kuitenkin jyrkässä alamäessä.

– Kaiken kaikkiaan vetoapua sieltä ei Suomen taloudelle ja työllisyydelle ole näköpiirissä, Vanhanen jatkoi.

Taloudessa moni asia perustuu luottamukseen. Sitä eivät vankista uutiset Ukrainasta tai Venäjältä.

– Toivottavasti Venäjän johto käsittäisi sen, että ihmisten mieli muuttuu suhteessa Venäjään. Epäluulot Venäjää kohtaan kasvavat hyvin paljon, se saattaa kestää seuraavan sukupolven, Vanhanen varoittaa.

Puutullisotku oli pientä

Vanhasen mukaan Suomessa on paljon ihmisiä, jotka toivovat Venäjältä hyvän yhteistyön jatkamista bisneysyhteyksien rakentamiseksi. Tällaisen optimismin edistämiseen on nyt kuitenkin aika vähän perusteita jäljellä.

– Kyllä tämä on hyvin vakava viesti. Venäjän kannattaisi katsoa, mitä tapahtui kun he panivat puutullit Suomeen. He haluavat että suomalaiset teollisuusyritykset investoi Venäjälle, ja sen jälkeen puukauppa taas pelaa. No mitään investointeja ei mennyt sinne ja Suomessa jouduttiin sulkemaan tehtaita. Ei syntynyt win-win-tilannetta vaan molemmat hävisivät, Vanhanen harmittelee.

Vanhasen mukaan nyt on syntymässä paljon pahempaa vahinkoa taloudelle kuin puutullisotkussa.

– Valtavasti yrityksiä rohkaistiin, että yritykset, investoikaa Venäjälle, kasvatetaan kauppaa. Mutta aina tällaisen yhteistyön pitäisi perustua sille, että olisi selväpiirteinen oikeusvaltiokehitys, jossa pelisäännöt on normaalit. Nyt luottamus tätä kohtaan rapautuu. Pelätään investointeja, ei tiedetä miten sijoitetulle omaisuudelle käy.

"Kukaan ei pakota investoimaan"

Vanhanen myös muistuttaa, että kukaan ei pakota länsimaita investoimaan Venäjälle.

– Jos tämä vapaaehtoinen toimiminen viedään pois, niin turhaan pyytelevät.

Vaikka Vanhanen onkin nykyään yritysten asialla, ymmärtää hän, milloin taloudelliset perusteet jäävät taka-alalle.

– Yritysten kannalta emme todellakaan toivo mitään pakotteita. Molemmat häviävät, Euroopassa etenkin Suomessa. Arvoihin, demokratiaan, kansallisvapauksiin, erityisesti Ukrainan itsemääräämisoikeuteen liittyvät periaatteet ovat kuitenkin sellaisia, että silloin tällaiset taloudelliset perusteet jäävät taka-alalle. Silloin syntyy pahaa jälkeä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.