Mainos

Vanhanen: Talouskasvu hidastuu

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kehottaa varautumaan jatkossa maltillisempaan talouskasvuun.

- Ensi vuosikymmenellä pitää ikääntymiskehityksen takia tottua siihen, että meidän talouskasvumme liikkuu kahden prosentin vaiheilla. Työvoiman tarjonta ei yksinkertaisesti enää kasva, Vanhanen totesi MTV3:n Huomenta Suomessa.

- Se on kasvua sekin ja sillä pitää pärjätä. Sopeudumme siihen ja pystymme kasvattaman hyvinvointiamme niilläkin luvuilla.

Vanhanen myös varoittaa odottamasta kovin suuria veronkevennyksiä. Hän kuitenkin korostaa, että hallitusohjelmassa on sovittu tuloveron alentamisesta.

- Aikataulussa kannattaa ottaa huomioon suhdannekehitys, jotta alentamisella voidaan vahvistaa kotitalouksien luottamusta kotimaiseen talouteen. Kannattaa myös tarkastella sitä, mitä mahdollisia rakenteellisia uudistuksia verotukseen pystytään tekemään työn teon kannattavuuden lisäämiseksi.

Vanhanen muistuttaa, että veronkevennysvaraa arvioitaessa ei pidä tarkastella viime ja tämän vuoden valtiontalouden ylijäämää, joka on hänen mukaansa suhdannenousun tuomaa ekstratuloa.

"Inflaatio maailmanlaajuinen ongelma"

Vanhasen mukaan inflaatio on maailmanlaajuinen ongelma, joka Suomessa on Euroopan keskitasoa. Hänen mielestään Euroopan keskuspankki voi jonkin verran vaikuttaa inflaation torjuntaan.

- Rahapolitiikalla pyritään antamaan signaalia siitä, että nyt vauhti on liian kovaa. Pitkässä juoksussa myös hallitus ja työmarkkinajärjestöt pystyvät yhteistyössä vaikuttamaan siihen, että pohjainflaatio ei kasvaisi. Palkkaratkaisut ovat tässä tärkeitä, Vanhanen sanoo.

Vanhanen toteaa ruuan kallistumisen johtuvan muun muassa Kiinan markkinoiden kasvusta.

- Kiinassa jatkuu kova kasvu ja ihmiset eivät enää tyydy pelkkään riisiin, vaan haluavat syödä muuta, ja se on nostanut ruuan kysyntää. Tämä heijastuu koko elintarvikesektoriin. Ainoa vastaus on, että pitää lisätä ruuan tuotantoa kaikkialla maailmassa, eikä elää täysin kädestä suuhun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.