Mainos

Vanhanen suunnittelee Yhdysvaltain-matkaa

Pääministerin tavoitteena on presidentti Bushin tapaaminen. Vielä viime keväänä Vanhanen vakuutti, että ensin on presidentti Halosen vuoro.

MTV:n uutisten tietojen mukaan pääministeri Matti Vanhaselle (kesk) suunnitellaan parhaillaan laajaa Pohjois-Amerikan matkaa.

Vanhasen on tarkoitus kiertää matkallaan ainakin Kanadassa sekä Yhdysvaltojen puolella Kaliforniassa ja Washingtonissa. Pyrkimyksenä on tavata myös presidentti George W. Bush.

Aiemmin Vanhanen on sanonut, ettei hänelle järjestellä matkaa Yhdysvaltoihin ennen kuin presidentti Tarja Halonen on saanut sinne vierailukutsun.

- Tässä on tietty vuorottelusysteemi. Edellinen vierailu Valkoiseen taloon on pääministerin toteuttama, Vanhanen perusteli viime keväänä.

Nyt vuorottelusysteemi on unohdettu, ja maan johdossa tuntuu alkaneen kilpajuoksu ulkopoliittisesta huomiosta.

Yhdysvaltain-matkat haluttuja

Presidentti Halosen Yhdysvaltain matka jäänee tällä kaudella vain haaveeksi. Presidentti joutuu tyytymään matkaan YK:n yleiskokoukseen tämän kuun lopulla.

Tuolloinkin Halonen ainoastaan osallistuu samalle avajaisvastaanotolle presidentti Bushin kanssa.

Toisaalta halutuille Yhdysvaltain-matkoille on erittäin näkyvästi singahtanut jo kaksi kokoomusministeriä, IlkkaKanerva ja JyriHäkämies.

Vanhasen esikunnassa on herätty siihen, ettei pääministeri voi jäädä sivuun ulkopolitiikan parrasvaloista.

- Tasavallan presidentillä on ollut omat suhteensa Yhdysvalloissa, hän on vieraillut Valkoisessa talossa. Minulla taas on ollut mahdollisuus keskustella presidentti Bushin kanssa täällä Euroopan päässä, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan presidentti Halonen on tietoinen pääministerin suunnitteilla olevasta matkasta.

Schwarzeneggerin tapaaminen suunnitteilla

Vanhasen matkan ajankohta on vielä auki, mutta sitä kiirehditään mahdollisesti jo ensi vuodelle. Listan kärjessä on presidentti Bushin tapaaminen.

- Luonnollisesti aina kun siellä päin vieraillaan, niin pyyntö on sisällä. Mutta se, osuvatko aikataulut kohdalleen, sitähän ei voi tietää, Vanhanen toteaa.

Pääministerin matkareittiin kuuluvat myös Kanada ja Kalifornia.

- Ilmastopolitiikka sekä teknologinen ja kaupallinen yhteistyö, ne ovat kaksi isoa aihepiiriä.

Pisteenä i:n päälle on suunnitelmissa myös Kalifornian kuvernöörin Arnold Schwarzeneggerin tapaaminen - ja taattu mediahuomio.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.