Mainos

Vanhanen: Suomi varautuu useisiin vakautusvaihtoehtoihin

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomella ei ole vielä tiedossa, mitä EU-komissio aikoo ehdottaa vakautusesityksessään. Suomi on varautunut useisiin vaihtoehtoihin.

- Niihin olemme alustavat kannat ottaneet. Sisältöihin emme tässä vaiheessa päivää puutu, Vanhanen sanoi Kesärannassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat iltapäivällä Brysseliin hätäkokoukseen päättämään unionin vakautusjärjestelmästä. Suomen hallituksen EU-ministerivaliokunta kokoontui pohtimaan omia kantojaan Kesärannassa aamupäivällä.

Vakautusjärjestelmällä pyritään estämään Kreikan talouskriisin leviäminen muihin maihin, kuten Espanjaan ja Portugaliin. Päätökset halutaan tehdä ennen rahoitusmarkkinoiden avautumista huomisaamuna.

Uutistoimisto Reuters kertoi eilen, että komissio kaavailisi rahastoa, joka rahoitettaisiin EU-komission liikkeelle laskelmilla joukkovelkakirjalainoilla. Euromaat takaisivat nämä lainat.

Vakava pankkikriisi uhkana

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi Brysselin-koneeseen kiirehtiessään, että uhkana on vakava pankkikriisi, joka johtaisi taloudelliseen taantumaan Euroopassa ja suomalaisille hyvinvointiyhteiskunnalle vakaviin seuraamuksiin.

Kataisen mukaan ratkaisun löytäminen on vaikeaa, mutta mahdollisuuksia on.

- Tänään tehdään sitten kaikki mahdollinen.

Kataisen mukaan Kreikan kaltaisiin operaatioihin lähdöstä ei ole nyt kyse eikä uutta kohdettakaan ole tiedossa.

Kataisen mukaan tilanne on mennyt erittäin huonoon suuntaan rahoitusmarkkinoilla siitä huolimatta, että euromaat pystyivät sopimaan Kreikan tukemisesta. Epäluottamus kohdistuu nyt valtioiden velkapapereihin.

- Tartunta on tapahtunut, ja nyt täytyy tehdä kaikki voitava, jotta vakaus saataisiin aikaiseksi.

Pääministeri sanoi, ettei eduskunnan suuri valiokunta kokoonnu tänään, mutta Katainen on Brysselistä yhteydessä valiokunnan puheenjohtajaan Erkki Tuomiojaan (sd.).

Lue myös:

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.