Mainos

Vanhanen: Suomi tukee Irlannin ehdottamaa ehdokasta

Tänä iltana Brysseliin matkaava Vanhanen uskoo, että puheenjohtajaratkaisu syntyy ilman sopimuksia muiden komissaarisalkkujen jakamisesta.

Pääministeri Matti Vanhanen sanoo, että Suomi tulee tukemaan EU:n huippukokouksessa puheenjohtajamaa Irlannin ehdotusta komission uudeksi puheenjohtajaksi. Vanhasen mukaan eduskunnan puhemies Paavo Lipponen on silti loppuun saakka Suomen ehdokas. Vanhanen uskoo, että puheenjohtajaratkaisu syntyy ilman sopimuksia muiden tärkeiden komissaarisalkkujen jakamisesta.

- Irlanti ei ole missään vaiheessa sanonut, että se haluaisi rakentaa tästä mitään laajempaa pakettia, vaan on korostanut, että esillä ovat ne tehtävät, jotka esityslistalla ovat, eikä muuta. EU:n puheenjohtajamaa Irlanti julkistaa oman ehdokkaansa huomenna illalla, jolloin asia siis aikaisintaan ratkeaa. Irlannin ehdokas tulee saamaan Suomen tuen.

Pääministeri Vanhanen sanoo, että komission puheenjohtaja tullaan valitsemaan jo julkisuudessa esillä olleiden viiden kärkiehdokkaan joukosta. Vanhasen mukaan Paavo Lipponenkin kuuluu tähän joukkoon.

- Hän on automaattisesti siinä joukossa, koska me olemme ehdottaneet häntä.

Sen sijaan Irlanti jättää jo tänä iltana ehdotuksensa EU:n uudesta perustuslaillisesta sopimuksesta. Vanhanen uskoo sovun löytyvän tässäkin asiassa.

- Kyllä se on verraten toiveikas. Sopimukseen on nyt päästävä. Monissa kysymyksissä on jo tehty kompromisseja.

Yksi kiistan aihe on ollut EU:n päätöksentekoon tulevan määräenemmistön koko. Suomi kannatta kaksoisenemmistöjärjestelmää, jossa päätöksen taakse tarvitaan puolet unionin jäsenmaista ja puolet väestöstä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.