Mainos

Vanhanen: Suomi punnitsee kemikaalivirastoa

Suomelle on tarjottu EU:n kemikaalivirastoa elintarvikeviraston sijaan. "Tarkastelemme nyt erilaisia vaihtoehtoja", kertoi pääministeri Matti Vanhanen.

Pääministeri Matti Vanhanen on vahvistanut Suomen olevan valmis harkitsemaan EU:n kemikaalivirastoa pitkään tavoittelemansa elintarvikeviraston sijasta. Vanhasen mukaan puheenjohtajamaa Italia yrittää päästä ratkaisuun kymmenen viraston paketista.

Vanhanen kertoi Suomen tarkastelevan erilaisia vaihtoehtoja. Hänen mukaansa EU:lla on muitakin merkittäviä virastoja kuin elintarvikevirasto.

- Kiinnostuksemme kohdistuu kahteen ylivoimaisesti suurimpaan virastoon. Pyrimme löytämään sellaisen ratkaisun, joka tyydyttää meitä, Vanhanen sanoi myöhään illalla. Virastopaketin ratkeamisen todennäköisyyttä Vanhanen ei osannut arvioida. Hän muistutti, että virastoasiasta on väännetty jo vuosia.

Vanhanen kertoi, että Italia antaa EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta lauantaina ehdotuksen, joka kattaa lähes koko sopimuksen.

- Joitakin instituutioihin liittyviä aiheita jää ilmeisesti avoimeksi, Vanhanen sanoi.

Vanhanen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasivat pääministeri Silvio Berlusconin Suomen ja Italian kahdenvälisissä keskustelussa. Illan ja yön aikana käytiin vielä lisää kahdenvälisiä neuvotteluja, joita oli määrä jatkaa aamulla. Vanhanen ei halunnut kertoa mitään yksityiskohtia neuvottelujen sisällöstä. Herkässä vaiheessa on parempi noudattaa "radiohiljaisuutta", Vanhanen arveli.

Varsinaiset HVK-neuvottelut on määrä aloittaa Suomen aikaa puoliltapäivin tänään.

Tuomioja alensi ennustettaan

Tuomioja ilmoitti, että hän on alentanut arvioitaan kokouksen onnistumisen todennäköisyydestä.

- Viidenkymmenenkolmen prosentin onnistumistodennäköisyyden olen nyt alentanut viiteenkymmeneenyhteen, pihisi äänensä liki täydellisesti menettänyt Tuomioja.

Vanhanen piti valitettavana sitä, että vieläkään ei ole päästy kunnolla neuvottelemaan asioista kaikkien kesken. Onnistuminen näin ollen riippuu siitä, miten hyvin Italia pystyy vetämään yhteen tuloksia kahdenvälisten kontaktien perusteella.

Pääministeri ei halunnut veikata mitään todennäköisyysprosenttia kokouksen onnistumiselle.

- Me emme ole tästä hallituksen sisällä neuvotelleet. Viisikymmentäyksi on yhden hallituspuolueen onnistumisprosentti, totesi Vanhanen.

Ruotsille tartuntatautien virastot?

Ratkaisu virastopaketista jäi eilen avoimeksi, koska Espanja oli sovun esteenä. Espanjalle on ehdotettu rajavalvontavirastoa.

Ruotsille on esitetty tartuntatautien virastoja, ja puheenjohtajamaa Italia haluaisi elintarvikeviraston Parmaan. Muut EU-maat olisivat löytämässä paketista yhteisymmärryksen, ruotsalaislähteistä kerrottiin. Portugali olisi saamassa meriturvallisuusviraston. Se sijoitettaisiin Lissaboniin. Aiemmin meriturvavirastoa St. Nazaireen havitelleen Ranskan kerrottiin olevan valmis tukemaan Portugalin toivetta.

Suomelle mahdollisesti tulevasta kemikaalivirastosta on tulossa suuri. Virastoon tulisi yli 200 työtekijää vuoteen 2011 mennessä. Henkilökunnan määrän pitäisi nousta sataan henkeen 2006. Toimintansa virasto aloittaisi asteittain ensi vuoden syksystä alkaen.

Komissio on antanut kemikaalialan lainsäädännöstä esityksen, johon virasto sisältyy. Sen hyväksyntä on kuitenkin vielä kesken. Käsittelyn odotetaan kestävän EU-elimissä pitkään.

Espanja haluaa perustuslaillisen sopimuksen ensin

Espanja oli tiettävästi sitä mieltä, että se estää virastopaketin kunnes sopu perustuslaillisesta sopimuksesta on syntynyt. Espanja on Puolan ohella päätekijä HVK:n vaikeimmassa kiistassa, joka koskee jäsenmaiden äänivaltaa. Espanja vaatii äänivaltaa, joka on lähes yhtä suuri kuin kaksi kertaa suuremman Saksan.

Ennen hallitusten välistä konferenssia EU-johtajat pitivät normaalin sääntömääräisen huippukokouksensa. Huippukokous käytiin läpi pikavauhtia noin puolessatoista tunnissa. Sen tärkein päätös koski EU:n kasvualoitetta, johon kuuluvat liikenne-, energia-, televiestintä- ja tutkimushankkeet saivat jäsenmaiden hyväksynnän.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 12.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.