Mainos

Vanhanen: Suomi ei saa sitoa käsiään rauhanturvalailla

Vanhanen ei sitoisi rauhanturvalakia YK:n tai Etyjin päätöslauselmiin. Vanhasen mukaan kriisinhallintaoperaatioille pitäisi riittää EU:n valtuutus.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) haluaa muutosta uudistettuun rauhanturvalakiin. Vanhasen mukaan Suomi ei voi sitoa käsiään ennalta edellyttämällä jatkossakin aina joko YK:n tai Etyin mandaattia kriisinhallintaoperaatioille.

- On tärkeää, että Suomen rauhanturvalaki antaisi mahdollisuuden EU-mandaatille tai että meillä olisi kyky säätää tapauskohtaisia erillislakeja, Vanhanen sanoi turvallisuuspoliittisessa seminaarissa Oulussa.

Muuten Suomi sitoisi kätensä etukäteen eikä kykenisi arvioimaan EU:n suunniteltuja operaatioita niiden omilla ansioilla. Seurauksena Suomi jäisi automaattisesti pois EU-kumppaniensa kelkasta, eikä kykenisi osallistumaan EU:n nopean toiminnan joukkojen päivystykseen.

- EU-mandaatin hyväksyminen ei syrjäyttäisi YK:n periaatteita ja ensisijaisuutta, mutta jättäisi Suomelle mahdollisuuden toimia, jos YK ei kykene välttämättömiin päätöksiin. EU-mandaatti ei myöskään olisi mikään uusi ja ainutlaatuinen käänne, olemmehan jo sisällyttäneet rauhanturvalakiin Etyj-mandaatin mahdollisuuden, Vanhanen perusteli.

Erillislain vaatiminen joka operaatiosta olisi Vanhasen mielestä monimutkaisempi keino ja loisi lisää mahdollisuuksia viivyttelyyn.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta päätti viime perjantaina antaa rauhanturvalain ja siihen liittyvän lainsäädännön uudistamisen selvitettäväksi lähiaikoina perustettavalle työryhmälle. Työryhmän on määrä saada ehdotuksensa valmiiksi ensi keväänä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.