Vanhanen: Suomen vaikutettava sotilaallisiin artikloihin

Pääministeri Matti Vanhanen korostaa tuoreessa kolumnissaan, että Suomen on pyrittävä vaikuttamaan HVK:ssa myös sotilaallisiin asioihin.

Pääministeri Matti Vanhanen korostaa, että Suomen pitää olla pian alkavassa EU-maiden hallitusten välisessä konferenssissa vaikuttamassa myös sotilaallisten artiklojen sisältöön ennakoimatta sitä, osallistummeko itse niiden luomiin järjestelyihin. Vanhanen pohtii turvallisuustilannetta keskiviikon Keski-Uusimaa-lehteen kirjoittamassaan kolumnissa.

Vanhanen muistuttaa kirjoituksessa, että Suomi päättää vasta HVK:n tuloksen selvittyä erillisellä päätöksenteolla ja omalla aikataulullamme siitä, osallistummeko mahdollisesti syntyvään tiiviimpään yhteistyöhön vai emme. -Konventin esitykset pitävät sisällään useita sotilaallista yhteistyötä koskevia esityksiä. Nämä eri esitykset menevät usein suomalaisessa keskustelussa sekaisin, ja ne liitetään mielellään yhdeksi ja samaksi asiaksi. Näin ei kuitenkaan ole. Suomen kannalta helpoin ja itsemme ajama tiivistyvän yhteistyön ala on puolustusmateriaaliviraston perustaminen, hän kirjoittaa.

Konventin esityksessä halukkaat jäsenmaat voisivat erillisellä julistuksella antaa toisilleen keskinäiset turvatakuut siltä varalta, jos jotakin niitä vastaan kohdistuisi sotilaallinen hyökkäys. Vanhanen kysyi jo kesällä, miten tässä yhteydessä järjestetään sotilasliittoon kuulumattomien jäsenvaltioiden turvatakuut, jos ne ilmoittautuvat mukaan julistukseen. -Tämä on aiheellinen kysymys, koska Natoon kuuluvilla EU-mailla kyseiset turvatakuut ovat jo Naton kautta ja julistus on niille ongelmaton. Mutta ovatko Nato-maat valmiina antamaan turvatakuut Naton ulkopuolisille Euroopan unionin jäsenmaille? Ja ovatko liittoutumattomat halukkaita turvaamaan Nato-maita? Tähän ei ole vastausta olemassa, hän huomauttaa.
Sotilaalliselta kannalta Kaskeala oikeassa

Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala sanoi maanantaina, että turvatakuut voi saada vain Naton kautta. Vanhanen arvelee, että Kaskealan vastaus on sotilaalliselta kannalta katsottuna oikea. Vanhanen kehottaa kirjoituksessaan ylipäänsä rauhallisuuteen, kun Suomi on päivittämässä ensi vuonna omaa turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaansa hallituksen selonteossa.

Hänen mielestään on hyvä, että selontekoa valmisteltaessa tiedossa ovat sekä turvallisuusympäristössämme tapahtuneet suuret muutokset että EU:n puolustusulottuvuuden kehitys. -Erityisesti tarvitaan rauhallista harkintaa siitä, mikä on maamme etu. Siksi näihin EU:n piiristä nousseisiin keskustelunaiheisiinkin kannattaa suhtautua stoalaisen rauhallisesti. Ensiksi on selvitettävä, mitä ne käytännössä tarkoittavat oman puolustuksemme organisoinnin ja poliittisen vaikuttamisen näkökulmista, ja sitten vasta voidaan siirtyä johtopäätösvaiheeseen, hän pohtii kirjoituksessaan.

(MTV3 - STT)

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan Suomen ei tarvitse ottaa kantaa Nato-jäsenyyteen lähiaikoina. Hänen mukaansa Suomella ei ole kiirettä muuttaa liittoutumattomuuspolitiikkaansa.

(Huomenta Suomi 24.09.2003)

Lue myös:

    Uusimmat