Mainos

Vanhanen: Suomalaisia ei lähetetä Darfuriin

Presidentti Tarja Halosen mukaan lopullista päätöstä Darfur-operaatioon osallistumisesta ei ole kuitenkaan vielä tehty.

Suomi ei lähetä rauhanturvaajia Sudanin Darfuriin. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vahvistanut asian pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa tätä koskeva ohje oli lähdössä samana päivänä Suomen YK-edustustoon.

Vanhanen arvioi Suomen voivan olla mukana Darfurissa vain siinä tapauksessa, että sieltä löytyy joitakin eritystehtäviä tai "joukkoja pienempää osallistumista".

Pääministerin mukaan Suomi antaa YK:n Darfurin-operaatiolle täyden poliittisen tukensa. Pidättäytyminen mukaanmenosta johtuu hänen mukaansa osittain myös siitä, ettei tehtävään ole varauduttu etukäteen. Se ei ole kuulunut Suomen suunnitelmiin.

Osallistuminen vaatisi pitkän valmistelun, jota esimerkiksi Ruotsissa on tehty. Ruotsi ei puolestaan ollut Suomen tapaan mukana Libanonissa.

Vanhanen huomautti, ettei jokaisessa rauhanturvatehtävässä voida olla mukana täysipainoisesti. Ratkaisu on tälläkin kertaa tehty yhteistoiminnassa presidentin kanssa.

Sen sijaan Suomi saattaa osallistua operaatioon Tshadissa tai Keski-Afrikan tasavallassa osana EU:n nopean toiminnan joukkoja ensi vuonna. Suomi on mukana päivystysvalmiudessa pohjoismaisessa taisteluosastossa.

EU ei kuitenkaan ole vielä tehnyt päätöstä osaston käyttämisestä. Se edellyttää kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Halonen: Lopullista päätöstä ei ole tehty

Presidentti Tarja Halonen

Presidentti Tarja Halosen mukaan lopullista päätöstä Suomen osallistumisesta YK:n Darfur-operaatioon ei ole vielä tehty.

Presidentti pitää Suomen osallistumista kuitenkin epätodennäköisenä, koska joukkoja on jo aiemmilla päätöksillä sidottu muualle.

Parhaillaan tutkitaan myös mahdollisuutta lahjoittaa sittenkin käytöstä poistettuja suomalaisaseita Afganistanin viranomaisille, kuten sikäläinen presidentti puolustusministeri Jyri Häkämiehen vierailun yhteydessä toivoi. Halonen suhtautuu aselahjoitukseen edelleen epäillen.

Halonen tutustui tänään merivoimien toimintaan sekä maalla että merellä. Turussa presidentille esiteltiin muun muassa kolmea merivoimien yksikköä, jotka ovat jo ensi vuonna käytettävissä myös kansainvälisiin tehtäviin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.