Vanhanen suhtautuu varauksella EU:n puolustushankkeeseen

Puolustusministeri Matti Vanhasen mielestä Suomen pitää tapauskohtaisesti harkita, kannattaako sen johdonmukaisesti pyrkiä mukaan kaikkiin EU:n yhteistyön ytimiin. Vanhasen mielestä on mietittävä, vaikuttaako osallistuminen johonkin yhteistyöhön todellakin Suomen etuihin muilla aloilla EU:ssa.

-En ole tästä syy-seuraussuhteesta ollenkaan varma, sanoi Vanhanen, ja asettui siten päinvastaiselle kannalle kuin SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen.

Vanhanen puhui tänään EU:n tulevaisuuskonventin puolustusesityksistä Helsingin kadettipiirin upseeritapaamisessa. Hän huomautti EU:n historiasta löytyvän runsaasti esimerkkejä, joissa jollakin sektorilla vähemmistöön jäänyt maa on silti saattanut olla edunsaajana.

-Väittäisin, että eri sektoreiden neuvostot ovat aika etäällä toisistaan. Monet ministerineuvostot kiistelevät jäsenmaiden eduista aivan riippumatta siitä, miten jäsenmaat jakautuivat Irak-kiistassa, totesi Vanhanen.

Vanhanen katsoi, että kun Suomi nyt on luopunut tiukasta puolueettomuusdoktriinista, ei sen kannata omaksua uutta ehdottomuutta kovin nopeasti uudelleen. Tähänkin asti ratkaisut on tehty tapauskohtaisesti, eikä minkään periaatteellisen linjan perusteella, joka vaatisi pyrkimistä aina EU:n ytimeen, hän huomautti.

Vanhasen mielestä Suomen pitää edelleen konventissa ja hallitusten välisessä konferenssissa toimia tavalla, jolla edistetään EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdonmukaisuutta ja vaikuttavuutta. Turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa yhteistyössä on vältettävä suljettujen piirien syntyä.

Yhdysvaltoja tarvitaan


Parasta olisi, jos EU:n turvallisuusyhteistyötä voitaisiin kehittää yhdessä kaikkien kanssa. Vanhasen mielestä nähtävissä ei ole syitä siihen, miksi pienen ryhmän pitäisi perustaa unionin sisälle oman erillisen ryhmänsä ja rakentaa yhteistä puolustusta, kuten Ranska, Saksa, Belgia ja Luxemburg ovat kaavailleet.

-Keskinäisten turvatakuiden osalta olisi luontevampaa, että vähintään puolet jäsenmaista ensin tekisi tätä yhteistyötä tarkoittavan aloitteen, Vanhanen toppuutteli.

Hän varoitteli myös Natolle rinnakkaisten rakenteiden luomisesta. Vaikka Suomi ei ole liiton jäsen, on silti syytä korostaa euroatlanttista yhteistyötä, painotti Vanhanen. EU- ja Nato-mailla ei voi eikä saa olla keskeisissä arvovalinnoissa merkittäviä eroja keskenään, joten yhteydenpidossa pitää välttää keskustelua "vastavoimista".
-Vain yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa voidaan rakentaa kestävää rauhanomaista maailmanjärjestystä, korosti Vanhanen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat