Mainos

Vanhanen selvittäisi 16-vuotiaiden äänioikeutta

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan äänioikeusikärajan tiputtaminen edistäisi nuorten kiinnittymistä poliittiseen järjestelmään.

Pääministeri Matti Vanhanen olisi valmis harkitsemaan kunnallisvaalien äänioikeusikärajan laskemista 16 vuoteen. Vanhasen mukaan äänioikeusikärajan tiputtaminen nykyisestä 18 vuodesta edistäisi nuorten kiinnittymistä poliittiseen järjestelmään jo kouluissa.

-Ennen lopullisen kannan ottamista haluan kuitenkin tarkemman selvityksen siitä, vaikuttaisiko äänioikeusikärajan lasku kunnallisvaaleissa muihin lainsäädännössä mainittuihin ikärajoihin, Vanhanen sanoo Kuntaliiton julkaiseman Kuntalehden nettisivuilla.

Nykyisin nuoret ehtivät usein muuttaa pois kotoa toiselle paikkakunnalle joko opiskelemaan tai töihin ennen kuin ovat kertaakaan äänestäneet kunnallis- tai valtiollisissa vaaleissa. Kun nuoren siteet uudelle paikkakunnalle ovat löyhät, äänestäminen voi jäädä väliin ja äänestämättä jättäminen jäädä tavaksi, Vanhanen arvioi.

Aiemmin tänä vuonna äänioikeusikärajan laskemista ovat esittäneet pohdittavaksi sekä kokoomuksen puoluekokous että kulttuuriministeri Tanja Karpela.Oikeusministeri Johannes Koskinen ja alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen eivät ole innostuneet ajatuksesta, lehti kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.