Mainos

Vanhanen: Rahtiliikenteelle tiemaksuja

Vanhasen mukaan käyttömaksu tulee voimaan jos Euroopan unionin lainsäädäntöön löytyy sopiva malli löytyy. Liikenne- ja viestintäministeri puolestaan muistuttaa, ettei maksujärjestelmien rakentaminen ole ilmaista.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomessa raskaalle liikenteelle on tulossa tiekäyttömaksu. Vanhanen sanoo Länsi-Savon haastattelussa, että tiemaksun saattaminen voimaan on otettava tavoitteeksi seuraavassa hallitusohjelmassa. Maksu koskisi vain raskasta liikennettä, joten se ei tarkoittaisi tietullien asettamista.

- Käyttömaksua valmistellaan. Jos löytyy sopiva malli, joka sopii Euroopan unionin lainsäädäntöön, käyttömaksu tulee voimaan, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan uudistuksessa suomalaiselta kuljetusalan kalustolta poistettaisiin dieselpolttoaineen vero. Suomessa kuljetusala on kärsinyt kotimaisen liikenteen polttoaineen verotuksesta samalla, kun Suomen teillä kulkenut ulkomainen liikenne on päässyt maksuitta.

- Suunniteltu menettely poistaa kilpailullista vääristymää. Tiemaksuajatuksessa ulkomainen liikenne, esimerkiksi Venäjälle Suomen kautta tapahtuva läpikulkuliikenne, joutuu maksajaksi, Vanhanen lausahtaa.

Maksujen suuntaaminen hankalaa

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen sen sijaan suhtautuu tienkäyttömaksuihin varauksella. Hänen mielestään liikennettä rasitetaan jo nyt erilaisilla maksuilla. Häntä huolettaa myös se, miten maksut vaikuttaisivat yritysten kilpailukykyyn tai pitkää työmatkaa tekeviin.

- Täytyy muistaa, että maksujärjestelmien rakentaminen ja ylläpito eivät ole ilmaisia. On helppo sanoa, että peritään maksu venäläisiltä rekoilta, mutta meidän ei ole mitenkään mahdollista suunnata maksuja esimerkiksi tietylle kansallisuudelle, sanoi Huovinen Savon Sanomien haastattelussa.

Liikenneministeriössä on valmisteilla selvitys tiemaksujen käyttöönotosta. Huovisen mukaan selvityksen aikataulu on tehty siten, että uudella hallituksella on mahdollisuus niin halutessaan kirjata asia hallitusohjelmaansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.