Mainos

Vanhanen puolustaa maataloustukia

Vanhanen muistuttaa, että maailman köyhille on tehty todellisuudessa melkoinen karhunpalvelus, kun kansainvälisessä kauppapolitiikassa on juututtu kinaamaan kehittyneiden maiden maataloustuista.

Keskustan presidenttiehdokas, pääministeri Matti Vanhanen torjuu väitteen, että eurooppalaisen ja samalla suomalaisen maatalouden tukeminen heikentäisi kehitysmaiden viljelijöiden asemaa ja olisi jopa este köyhyyden poistamiselle Afrikassa.

Vanhanen sanoi tänään Jyväskylässä ja Porissa, että maailman köyhille on tehty todellisuudessa melkoinen karhunpalvelus, kun kansainvälisessä kauppapolitiikassa on juututtu kinaamaan kehittyneiden maiden maataloustuista.

- On kuitenkin realismia sopeutua siihen, että maataloustuotteiden vientituki on aikaa myöten väistyvä tukimuoto. Sen sijaan EU-maissa, myös Suomessa sovellettava viljelijöiden suora tulotuki ei vääristä markkinoita, katsoi Vanhanen.

Vanhasen mukaan Suomen kehityspolitiikan ja myös globaalin vastuunkannon pitää keskittyä Afrikkaan ja erityisesti maaseudun naisiin. Hänen mielestään maaseudun ja maatalouden kehittäminen edellyttää siellä mm. viljelijöiden järjestäytymistä. Lisäksi on pantava kuntoon yhteiskunnan muut perusasiat kuten terveydenhuolto, koulutus, vesihuolto ja ennen muuta infrastruktuuri.

Vanhanen muistutti, että Saharan eteläpuolinen Afrikka on riippuvainen ruoan tuonnista.

- Kun otetaan huomioon vielä alueen nopea väestönkasvu, on kaikki ponnistelut keskitettävä siihen, että Afrikka kykenisi ruokkimaan oman väestönsä. Tämä kertoo, miten mieletöntä on yrittää tehdä suomalaisesta viljelijästä kilpailijaa afrikkalaiselle viljelijälle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.