Mainos

Vanhanen puolustaa Lindénin adoptiovapaata

Pääministeri Vanhasen mielestä Lindénin ei tarvitse erota tehtävästään adoption takia, sillä hän hoitaa ministerin pestinsä.

Pääministeri Matti Vanhanen puolustaa ministeri Suvi Lindénin oikeutta adoptiovapaaseen ja etätyöhön ministeritoimen ohessa.

Pääministerin mukaan on kohtuutonta odottaa, että ministeri eroaisi tehtävästään adoption takia, koska hän hoitaa ministerin työnsä ja käyttää vapaaseensa myös vuosilomapäiviä.

Suvi Lindén

- Kun kyse on näin lyhytaikaisesta järjestelystä, ministeri pystyy hoitamaan tehtävänsä. Keskustelimme tämän asian selväksi muutama kuukausi sitten ja minun mielestäni tämä järjestely on kunnossa ja ok, sanoi Vanhanen puhelimessa.

Oikeuskanslerinvirasto ihmettelee Lindénin menettelyä

Oikeuskanslerinvirasto on harmissaan siitä, että viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) vetosi oikeuskanslerinviraston selvitykseen, kun hän ilmoitti siirtymisestään joksikin aikaa etätöihin Kiinasta tuodun adoptiotyttärensä vuoksi.

Lindén kertoi viettävänsä seuraavat viikot tyttärensä kanssa kotona Oulussa niin paljon kuin mahdollista. Käytännössä tämä tarkoittaa hänen mukaansa etätyötä, vuosilomalla oloa ja sijaisjärjestelyä.

Työaikajärjestelyistä oli sovittu pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) kanssa.

Ministerin tiedotteessa mainittiin, että oikeuskanslerilta pyydetyn selvityksen perusteella ministeri ei voi jäädä samanlaiselle äitiyslomalle, vanhempainvapaalle tai palkattomalle vapaalle kuten muutoin työelämässä on mahdollista.

Lindén oli kysynyt asiasta oikeuskansleri Jaakko Jonkalta. Kun asia oli monimutkainen, siitä oli tehty muistio.

Muistiossa kerrottiin, mikä on lain mukaan mahdollista ja mikä ei. Keskeistä oli, että valtion virkasuhteessa olevaa henkilöstöä koskevaa virkavapausjärjestelmää ei ole säädetty valtioneuvoston jäsenille.

Ministeri ei voi siten olla esimerkiksi vuorotteluvapaalla tai asepalveluksessa ilman, että hän luopuu ministerin tehtävistä täksi ajaksi. Liioin ministerin osa-aikatyötä ei voi oikeudellisesti perustella. Ministerin tehtävä on aina päätoiminen. Sairauslomalla ja normaalilla lomalla hän voi luonnollisesti olla

Lindénin oli annettu ymmärtää, että ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) menetteli asianmukaisesti, kun hän jo keväällä ilmoitti edessä olevasta äitiyslomasta. Silti hänet valittiin ministeriksi, ja perjantaina tasavallan presidentti vapautti hänet ympäristöministerin tehtävistä.

Lindén oli ilmoittanut menettelevänsä siten, että hän käyttää vapaaseensa muun muassa lomapäiviä. Sen asian kanssa oikeuskanslerinvirastolla taas ei ollut mitään tekemistä, sillä loman pitämiseen ei tarvita oikeuskanslerin lupaa.

On ilmeistä, että Lindénin viittaus oikeuskanslerinviraston selvitykseen perustuikin väärinkäsitykseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.