Vanhanen puhui jälleen veronkevennyksistä

Pääministeri Matti Vanhanen jatkaa keskustelua mahdollisista veronalennuksista. Hän kysyi tänään Osuuspankkiryhmän tutkimussäätiön teemapäivässä Helsingissä, mitä talous- ja veropolitiikassa voitaisiin vielä tehdä? Hän vastasi, että finanssipolitiikassa tulee kyseeseen tiukan menokehyksen vuoksi ennen muuta työhön kohdistuvan verotuksen keventäminen.

Mittakaavasta tai toteutusaikataulusta ei hänen mielestään voi tässä vaiheessa sanoa mitään, vaan asia on ensin huolellisesti harkittava.

-Rakenteesta voi todeta, että paineita on monessa suunnassa, erityisesti korkeimmissa rajaveroasteissa ja toisaalta matalapalkkaisen työn kannustavuuden tukemisessa. Nämä molemmat aivan eri syistä, hän huomautti.

Vanhanen kertoi, että hallitus aikoo myös hyvissä ajoin selvittää, voidaanko työmarkkinaratkaisut ja finanssipoliittiset toimet kytkeä kattavaksi toimenpidekokonaisuudeksi.

-Sen osana työn verotuksen keventämistä tulee edelleen monistakin syistä harkita. Veronkevennysten edellytyksenä kuitenkin on, että ne eivät vaaranna muiden talouspolitiikan keskeisten tavoitteiden ja hyvinvointipalvelujen toteutumista, hän tähdensi.

Vanhanen muistutti, että useissa EU-maissa on tehty isoja veronkevennyksiä viime aikoina, ja monissa maissa on suunnitelmia ja päätöksiä jatkotoimista. Niinpä jo yksin muiden maiden tahdissa pysyminen edellyttäisi hänen mielestään Suomelta pienehköjä veronkevennyksiä lähes vuosittain.

-Siinä on riskinsä, mutta riski sisältyy toisaalta siihenkin, jos nykyisillä keinoilla ei pystytä saavuttamaan asetettua työllisyystavoitetta. Vain työllisyyttä kohentamalla voimme pitkän päälle pelastaa suomalaisen hyvinvointivaltion rahoituspohjan, hän korosti.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki on julkisuudessa varoitellut veronalennusten riskeistä.

Työllisyystavoitteesta ei voi tinkiä

Vanhanen muistutti myös päätavoitteesta palauttaa talouskehitys kolmen hitaan kasvun vuoden jälkeen kestävälle kasvu-uralle sekä lisätä työllisyyttä vähintään 100 000 hengellä vuoteen 2007 mennessä. Edelleen tavoitteena on saavuttaa 75 prosentin työllisyysaste vuoteen 2011 mennessä.

-Tämä on epäilemättä erittäin haasteellinen tavoite. Siitä Suomi ei voi kuitenkaan tinkiä, jos mielimme pärjätä suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. On parempi punnita keinoja tavoitteen saavuttamiseksi kuin tinkiä itse tavoitteesta, hän tiivisti. Vanhanen osallistui tilaisuuteen yhdessä Viron pääministerin Juhan Partsin kanssa.

Vanhanen korosti, että Viron EU-jäsenyys on paitsi koko Euroopan, myös Suomen kannalta hyvin tärkeä asia, koska se edistää sekä vapautta että vakautta tällä maailmankolkalla.

Vanhanen onnitteli pääministeri Partsin kautta Viroa nopeasta talouskasvusta. Se on pitkälti seurausta yrittäjyyteen ja ripeään markkinatalouden toteuttamiseen perustuvasta talouspolitiikasta kymmenen viime vuoden aikana. Hän sanoi pitävänsä Viron talouskasvua tärkeänä paitsi heimoveljeyden takia myös siksi, että on Suomenkin etu, jos Suomenlahden eteläpuolella sijaitsee dynaaminen, vaurastuva talous, joka tarjoaa suomalaisille yrityksille markkinoita ja joka taas tukee vahvan talousalueen syntymistä tällä maailmankolkalla.
-Toki Viron menestys ja esimerkiksi sen veroratkaisut ovat myös haaste Suomelle. Ne ovat meille ja muulle Euroopan unionille haaste kuten koko käynnissä oleva maailmantalouden murros.

(MTV3-STT)

Myös muut tahot vaativat verokevennyksiä. Nordean pääekonomisti Juha Ahtola muistuttaa, että tulovero-kevennykset ovat paras tapa vaikuttaa työllisyyteen.

Etlan toimitusjohtaja Pentti Vartia tekisi tilaa kevennyksille tehostamalla julkista taloutta.

(Talousuutiset 26.01.2004)

Lue myös:

    Uusimmat