Mainos

Vanhanen: Presidenttiä tarvitaan EU-huippukokouksessa

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä Suomen perustuslain henki edellyttää, että presidentti on paikalla EU:n huippukokouksissa.

Pääministeri Matti Vanhanen pitää perusteltuna, että presidentti Tarja Halonen osallistuu EU:n huippukokouksiin. Ylen radiouutisten haastattelema pääministeri arvioi maanantaina, että ulkopolitiikan johdon yhteistoiminta edellyttää presidentin läsnäoloa, sillä ulkopoliittiset kysymykset voivat nousta esille odottamatta.

Vanhasen mukaan presidentin mukanaolo huippukokouksissa ei ole aiheuttanut mitään hämminkiä. Suomi on tähän asti aina saanut kolmannen paikan kokoussaliin, ja yhteinen kanta löytynyt helposti.

- Presidentti tuo meidän järjestelmäämme pitkäjänteisyyttä nimenomaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla, Vanhanen sanoi.

Pääministerin mielestä Suomen perustuslain henki edellyttää, että presidentti on paikalla. Yhteistyö puhelimitse ei ole Vanhasen mukaansa hyvä ratkaisu. Tätä ratkaisua kokeiltiin viimeksi maaliskuussa, kun Halonen jäi pois huippukokouksesta.

Presidentti sanoi viikonlopun EU-huippukokouksessa katuneensa poisjäämistään.

- Olisi ollut perusteltua, että hän olisi ollut paikalla, jotta hän suorittaa hänelle perustuslaissa määrätyn tehtävän. On varmempi menetellä niin, että hän on paikalla. Silloin hän noudattaa sitä velvollisuutta, joka hänelle on perustuslaissa annettu, sanoi Vanhanen.

Presidentti osallistui viikonlopun huippukokouksessa myös EU:n perustuslakineuvotteluja koskeviin istuntoihin. Perustuslain myötä huippukokouksesta eli Eurooppa-neuvostosta on määrä tehdä unionin toimielin, minkä on katsottu vievän perusteet presidentin osallistumiselta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.