Mainos

Vanhanen: Polttoaineveroon ei muutosta

Pääministeri Vanhasen mukaan EU-maat ovat sopineet, että yksikään jäsenmaa ei tee irtiottoja polttoaineveron laskemiseksi.

EU-maiden kesken on sovittu, että yksikään jäsenmaa ei laske polttoaineveroa, sanoo pääministeri Matti Vanhanen.

Vanhanen sanoo Suomenmaan haastattelussa, että kiinteän polttoaineveron lasku ei ole mahdollista, koska 15 sentin veroale merkitsisi neljänneksen pudotusta veron tuottoon.

Lisäksi polttoaineveron lasku antaisi vain tilaa uusille raakaöljyn hinnankorotuksille. Hallitus aikoo tutkia, miten se kykenisi helpottamaan raskaan liikenteen vaikeuksia.

Kauppalehden tekemän laskelman mukaan valtio sai polttonesteiden arvonlisäverosta lisätuottoa huhti-elokuussa 50 miljoonaa euroa. Arvonlisäveron tuotto kasvaa, kun hinta nousee mutta kulutus pysyy samana.

Kokoomus kiirehtii toimiaan bensan hinnan alentamiseksi

Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätös Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n suosituksesta myydä bensiiniä markkinoille varmuusvarastoista on Kokoomuksen kansanedustajien mielestä tervetullut, mutta ei riittävä toimenpide.

Kokoomus vaatii hallitukselta pikaisia toimia polttoaineiden hinnan alentamiseksi. Puolueen eduskuntaryhmä edellyttää,että hallitus esittelee aikeensa eduskunnalle viimeistään ensi torstain kyselytunnilla.

Ryhmä muistuttaa tiistaina hyväksymässään kannanotossa, että polttonesteiden ennennäkemättömän korkea hinta aiheuttaa tuntuvaa haittaa matkakustannuksiin, asumiseen, maa- ja metsätalouteen, kuljetusalalle ja koko kansantaloudelle.

Kokoomus ei ole ainakaan vielä jättämässä asiasta välikysymystä. Nykyinen hallituspuolue keskusta teki bensiinin kalleudesta kaksikin välikysymystä oppositioaikanaan vuonna 2000. Litrahinta oli silloin selvästi alempi kuin nykyinen puoltatoista euroa lähentelevä hinta.

Hallitus ei ole luvannut alentaa polttoaineveroa, koska alennuksen on pelätty johtavan uusiin raakaöljyn hinnankorotuksiin. Lisäksi EU-maiden kesken on sovittu, ettei yksikään jäsenmaa lähde sooloilemaan polttoaineveron tasolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.