Mainos

Vanhanen: Pohjoismaiden yhteistyö ei riipu Natosta

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtin on ehdottanut viime päivien haastatteluissaan, että turvallisuusyhteistyötä tulisi laajentaa Pohjoismaiden tasolta koko Itämeren alueelle.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) torjuu sellaisen ajattelun, että turvallisuusyhteistyö Pohjoismaiden kesken olisi jonkinlainen korvike Nato-jäsenyydelle. Vanhasen mielestä yhteistyötä tarvitaan siitä riippumatta, onko Suomi Naton jäsen vai ei.

Vanhanen kommentoi nettipäiväkirjassaan tänään Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin ehdotusta turvallisuusyhteistyön kehittämisestä ja ehdotuksen Suomessa virittämiä kommentteja.

Vanhasen havaintojen mukaan eräissä kommenteissa on päädytty sellaiseen analyysiin, että kun Nato-jäsenyys ei ole tulossa, pitää keskittyä pohjoismaiseen yhteistyöhön.

- Sellaista yhteistyötä, josta Bildt puhuu ja josta Suomi on laajasti puhunut, tarvitaan ihan riippumatta siitä, olemmeko sotilasliiton jäsen vai emme. Bildt toteaa, että "Suomenkin kannattaisi nyt Natoa enemmän vilkuilla omia naapureitaan", Vanhanen kirjoittaa.

Myös ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) on pannut merkille, että "joissakin puheenvuoroissa on ikään kuin kilpailutettu Natoa, EU:ta ja pohjoismaista yhteistyötä keskenään".

- Silloin mennään ajattelussa kuitenkin metsään. Edellä mainitut kolme eivät ole mitään toistensa vaihtoehtoja. Eikä Bildtkään sitä tarkoittanut, Kanerva kirjoittaa kolumnissaan tänään Turun Sanomissa.

Bildt ehdotti viime päivien haastatteluissaan turvallisuusyhteistyön laajentamista Pohjoismaiden tasolta laajemminkin Itämeren alueelle. Kanervan mielestä tämä olisi kaikkien alueen valtioiden etujen mukaista.

Vanhanen puolestaan huomauttaa, että eri alojen turvallisuusviranomaisilla on jo nyt varsin paljon vuorovaikutusta ja yhteistyötä sekä Pohjoismaiden että Itämeren maiden välillä. Valtioiden kriisijohtamisen kehittämisessä yhteistyö on ollut läheistä erityisesti Ruotsin kanssa.

Tätä yhteistyötä on Vanhasen mukaan tarkoitus jatkaa.

- Seuraava askel voisi olla ainakin aluksi Suomen ja Ruotsin hallitusten yhteisen siviilikriisiharjoituksen järjestäminen jo ensi syksynä, Vanhanen kirjoittaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.