Mainos

Vanhanen Pekingin olympialaisiin

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) osallistuu Pekingin olympialaisten avajaisiin elokuun alussa ja seuraa kisoja paikalla useiden päivien ajan.

Vanhanen kertoi Ylen Lauantaiseurassa, että hän on saanut kutsun Suomen Olympiakomitealta eikä Kiinalta. Hän sanoi, Suomen mielestä politiikkaa ja urheilua ei pidä sotkea toisiinsa.

Vanhasen mukaan myös kisojen aikana olisi mahdollisuus käydä poliittisia keskusteluja.

- Emme ummista myöskään silmiämme siltä, että kaikki ei ole Kiinassa kunnossa ihmisoikeuksissa, Vanhanen sanoi.

Suomessa vasemmistoliitto on vaatinut, että valtion johto ei osallistuisi Pekingin olympialaisten avajaisiin. Vasemmistoliiton puoluehallitus totesi kannanotossaan keskiviikkona, että Kiinan toistuvia loukkauksia vähemmistöjensä oikeuksia kohtaan ei saa hyväksyä.

Vasemmistoliiton mielestä Suomen on vaadittava Tiibetin väkivaltaisuuksien nopeaa selvittämistä yhteistyössä YK:n kanssa ja kansainvälisten tiedotusvälineiden vapaan toiminnan sallimista sekä sananvapauden edistämistä Kiinassa.

Maaliskuun lopulla myös osa RKP:n puoluehallituksen jäsenistä vaati valtion johtoa boikotoimaan kisojen avajaisia. RKP:n puheenjohtaja, urheiluasioista vastaava ministeri Stefan Wallin totesi tuolloin olevansa varma, että Kiinan puoluejohto pärjää, vaikka paikalla ei olisi ulkomaisia poliitikkoja. Sen sijaan medianäkyvyys on Kiinalle tärkeää, ja Wallin kehottikin tiedotusvälineitä harkitsemaan avajaisseremonian boikotoimista.

Näkyvimmät vastalauseet Kiinan toimille Tiibetissä on esitetty olympiatulen kiertäessä ympäri maailmaa. Eilen olympiasoihtu saapui Thaimaahan, josta se jatkaa matkaansa Malesian ja Indonesian kautta Australiaan, Japaniin, Etelä- ja Pohjois-Koreaan ja lopulta Vietnamiin ennen siirtymistä Kiinaan.

Veronkevennysten ajoitus tärkeää

Vanhanen kehottaa talousasiantuntijoita luottamaan siihen, että hallitus osaa ajoittaa veropäätöksensä oikein. Eri asiantuntijat ovat kiirehtineet hallitusta alentamaan verotusta inflaation kiihtymisen takia jo ensi vuoden alusta, kun hallitus on kaavaillut alennuksia vasta vaalikauden lopulle ja päätöksiäkin vasta ensi vuoden keväällä.

Vanhanen sanoi, että veronkevennyksissä ajoitus on erittäin tärkeää uskottavuuden kannalta.

- Jos talouden suuriin virtoihin halutaan vaikuttaa, ensinnäkään ei pidä yliarvioida enää nykyään kansallisvaltion mahdollisuutta vaikuttaa kansainvälisen talouden kautta tuleviin virtauksiin omaan maahansa, Vanhanen sanoi.

Vanhanen viittasi Yhdysvaltain asuntolainakriisiin, joka on nostanut korkoja Suomessakin.

Vanhasen mielestä hallituksen on pidettävä pää kylmänä erilaisten veronalennusvaatimusten edessä ja tehdä omat ratkaisunsa. Hänen mukaansa hallituksella on paras arvio kokonaistilanteesta.

Vanhasen mielestä taloudessa on edelleen olemassa paljon myönteisiä tekijöitä eli työllisyys paranee, teollisuuden tilauslistat ovat aika pitkät, päämarkkina-alueet Aasia, Venäjä, Keski-Eurooppa ja Ruotsi vetävät hyvin. Tosin riskit ovat myös kasvaneet.

- Olemme lähestymässä tietynlaista taitekohtaa. Se taitekohta varmasti tulee, nousukautta seuraa aina laskukausi, mutta silloin on erittäin tärkeätä se, että siihen reagoidaan oikea-aikaisesti, Vanhanen sanoi.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja