Mainos

Vanhanen patistaa työhön sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta

Kaikki yhteiskunnan jäsenet eivät ole päässeet osallisiksi talouden noususta, muistuttaa pääministeri Vanhanen. Pääministeri on huolissaan toimeentulon rajamailla kamppailevista eläkeläisistä sekä syrjäytymisuhan alla olevista nuorista.

Pääministeri Matti Vanhanen kehottaa tekemään jatkuvaa työtä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi. Hän muistuttaa perinteisessä pääministerin uudenvuodentervehdyksessä, että kaikki yhteiskunnan jäsenet eivät ole päässeet osallisiksi talouden noususta.

- Työttömyys koskettaa edelleen aivan liian monia kansalaisia ja heidän perheitään. Aivan liian monet nuoret ovat vaarassa ajautua syrjäytymisen kierteeseen. Monet eläkeläiset joutuvat kamppailemaan toimeentulon rajamailla, hän huomauttaa.

Vanhasen mielestä oikeudenmukaisuuden vahvistamisen haasteellisuutta lisäävät lähivuosikymmenten suuret kehitystrendit. Väestömme ikääntyy ja työmarkkinoille tulee vähemmän nuoria kuin sieltä lähtee ihmisiä eläkkeelle.

Talouden kansainvälistyminen jatkuu. Samaten ilmastonmuutos haastaa uudistamaan energiapolitiikkaamme.

Vanhanen korostaa, että tulevaisuuden haasteista selviäminen vaatii määrätietoista uudistustyötä. Maaliskuussa pidettävät eduskuntavaalit tarjoavat hänen mielestään mahdollisuuden käydä keskustelua Suomen suunnasta.

- Kansalaisilla on oikeus vaatia puolueilta selkeitä vastauksia siihen, kuinka varmistamme sen, että vuoden vaihtumista voidaan jatkossakin juhlia yhtä toiveikkaissa tunnelmissa kuin tänä vuonna, hän tiivistää.

Vanhanen toivoo, että kansalaiset kääntäisivät äänestysaktiivisuuden selvään nousuun vaaleissa. Se olisi hänen mielestään paras tapa huipentaa suomalaisen kansanvallan juhlavuosi. Eduskuntavaalit järjestetään nimittäin lähes päivälleen sata vuotta ensimmäisten eduskuntavaalien jälkeen.

Myönteisiä talousnäkymiä

Vanhanen suhtautuu erittäin toiveikkaasti talouden näkymiin. Hän muistuttaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna jopa kuuden prosentin vauhtia.

- Olemme yksi Euroopan vireimmistä kansantalouksista. Suomea pidetään esimerkkinä siitä, kuinka talouden syvenevä kansainvälistyminen voidaan kääntää uhkasta mahdollisuudeksi panostamalla koulutukseen ja osaamiseen, hän kiittelee.

Hyvä talouskehitys heijastuu Vanhasen mielestä sekä työllisyyskehityksessä että myös kansalaisten arjessa ja odotuksissa. Hän pitää ensi vuoden näkymiä varsin myönteisinä. Hän uskoo, että Suomessa päästään lähelle 100 000 uuden työpaikan tavoitetta, jonka hallitus asetti ohjelmansa tärkeimmäksi tavoitteeksi keväällä 2003.

Vanhanen kiittelee myös Suomen kansainvälisen aseman vahvistuneen kuluneen vuoden aikana. Sitä on hänen mielestään vahvistanut erityisesti toimintamme Euroopan unionin puheenjohtajamaana vuoden loppupuoliskolla.

- Suomi kykeni pitämään unionin työn käynnissä kaikilla tasoilla parin viime vuoden aikana koettujen takaiskujen jälkeen. Monet suuret lainsäädäntöhankkeet saatettiin päätökseen. Euroopan unionin laajentumisen jatkuminen turvattiin. Jätämme seuraajiemme johdettavaksi entistä vahvemman ja yhtenäisemmän unionin, hän huomauttaa tervehdyksessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.