Vanhanen: Pankit pidettävä pystyssä

Suomi haluaa kaikkien EU-maiden varmistavan, että niiden pankit selviytyvät luottotappioistaan, sanoo pääministeri Matti Vanhanen. Hän antoi lausunnon ennen illan EU-hätäkokousta Pariisissa.

Vanhanen sanoo, että rahoituskriisin riski ovat erittäin suuret, minkä takia euromaiden on saatava aikaan viesti koordinoiduista toimista. Myös Suomi varautuu pankkien tukemiseen.

Suomi aikoo pitää eurokokouksesta tiiviisti yhteyttä euroalueen ulkopuolisiin maihin, joita ei ole kutsuttu mukaan. Suomen kannalta erityisen tärkeä maa on Ruotsi. Kriisi ei tunne valuuttarajoja, Vanhanen toteaa.

Vanhanen aikoo kertoa kokouksessa Suomen kokemuksia 1990-luvun pankkikriisistä. Tärkein oppi on se, että EU-maiden on syytä varautua turvaamaan pankkiensa vakavaraisuutta.

- Tulen kertomaan meidän oman pankkikriisimme historiaa ja kulkua. Luottotappioista aiheutuva vakavaraisuusongelma tulee vastaan, ja siitä pitää ennakoida, Vanhanen sanoo.

"Muut hoitavat omat tappionsa"

Pääministeri toistaa, että suomalaiset veronmaksajat eivät joudu muiden maiden pankkien luottotappioiden maksumiehiksi, edes EKP:n kautta.

- En tiedä mistä tämä pelko on syntynyt. Jos jossain maassa syntyy tappioita, niin ei Suomi joudu sitä maksamaan, vaan se maa itse.

Vanhanen myöntää, ettei suomalainen rahoitusjärjestelmä ole immuuni maailman tapahtumille, mutta että suomalaispankeissa ei ole näkynyt sellaista oireilua kuin muualla.

- Varaudumme ilman muuta samanlaiseen toimenpidekokonaisuuteen, vaikka emme niitä instrumentteja ottaisi käyttöön. Se on osa yhteistä eurooppalaista varautumista.

Neuvottelut Pariisissa alkavat tänä iltana kello 18.

Skinnari vaatii Suomen etujen valvontaa

SDP:n kansanedustaja, eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari vaatii hallitusta takaamaan, että suomalaiset eivät joudu maksamaan ulkomaisten pankkien ja vakuutuslaitosten virheistä ja ahneudesta.

Skinnari sanoo kannanotossaan, että Suomen kansalla on ollut riittävästi maksamista omassa pankkikriisissään.

Säästöpankkien tappiot tulivat korkoineen maksamaan yli 50 miljardia markkaa (lähes 9 miljardia euroa), Skinnari muistuttaa.

- Lisäksi kansalaisten sosiaali- ja terveysturvaa leikattiin, sadattuhannet joutuivat työttömiksi eikä palkkoja korotettu moneen vuoteen, Skinnari maalailee.

Hän patisti pääministeri Vanhasta työskentelemään sen puolesta, että EU:ssa saadaan pankkien ja vakuutusyhtiöiden valvonta mahdollisimman kattavaksi ja tehokkaaksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat