Mainos

Vanhanen osallistuu sittenkin Sipoo-päätöksentekoon

Uusi päätös perustuu tulevan oikeuskanslerin tulkintaan esteellisyydestä. Myös kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen käänsi kelkkansa eilen.

Pääministeri Matti Vanhanen osallistuu sittenkin päätöksentekoon, kun valtioneuvosto käsittelee torstaina ehdotusta Sipoon alueiden liittämisestä Helsinkiin. Vanhanen oli pohdinnoissaan päätynyt siihen, ettei ole esteellinen osallistumaan päätöksentekoon.

Vanhanen perustaa ratkaisunsa tulevan oikeuskanslerin Jaakko Jonkan esteellisyystulkintaan. Saman ratkaisun teki kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen, kun hän ilmoitti eilen esittelevänsä ehdotuksen. Eläkkeelle siirtyvän oikeuskanslerin Paavo Nikulan tulkinta oli jossain määrin tiukempi kuin Jonkan tulkinta.

Jonkka oli ilmoittanut sekä Vanhaselle että Pekkariselle, ettei hänellä ole oikeudellisia perusteita puuttua asiaan, jos he osallistuvat päätöksentekoon. Aiemmin Vanhanen ja Pekkarinen olivat jäävänneet itsensä Nikulan esteellisyystulkinnan perusteella.

Vanhasella on kaiken lisäksi edessään vielä aikatauluongelma. Vain tuntia ennen istunnon alkamista presidentinlinnassa alkaa presidentti Tarja Halosen tarjoama lounas presidentti Martti Ahtisaaren 70-vuotisjuhlien kunniaksi. Lounaalle on kutsuttu Suomen poliittista johtoa, virkamiesjohtoa ja Ahtisaaren presidenttikauden aikaisia vaikuttajia.

Vanhanen on pääministerinä luonnollisesti kutsuttujen joukossa. Tiistaisten tietojen mukaan hän myös osallistuu lounaalle. Lounas on tuskin tunnissa ohi. Näin ollen Vanhanen joutunee poistumaan kesken lounaan hoitamaan pääministerille kuuluvia tehtäviä.

Esittelevä ministeri vastustaa

Jääviyskysymykset ovat viime aikoina vieneet päähuomion itse asiasta eli Lounais-Sipoon alueiden liittämisestä Helsinkiin. Vanhanen on julkisesti suositellut lämpimästi ehdotuksen hyväksymistä. Pekkarinen taas on pakkoliitoksia vastaan. Tässä tapauksessa kyse on pakkoliitoksesta, sillä Sipoon kunta ja ylivoimainen osa sen asukkaista vastustavat liitosta.

Pekkarinen esittelee liitosasian hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen sijaisena. Kiviniemi ei voi osallistua päätöksentekoon, sillä hän on Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä ollut jo tekemässä Helsingin puolesta päätöksiä asiassa. Kun Pekkarinen ilmoitti jääviydestään, esittelyvastuuta oltiin siirtämässä Kiviniemen toiselle sijaiselle, maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsille.

Valtioneuvoston tulevassa istunnossa koetaan erikoinen tilanne. Kun ehdotuksen sisältönä on, että valtioneuvosto hyväksyisi alueiden liittämisen, niin esittelevä ministeri ilmoittaa olevansa eri mieltä. Tämmöinen tilanne on esillä hyvin harvoin. Myös Thors oli vihjannut, että hänkin olisi voinut esittää eriävän kannan. Näin ollen istunnossa on edessä äänestys.

Hallituksen lomakausi alkaa ensi viikolla. Siten on oletettavaa, että paikalla on istunnon aikana riittävästi esteettömiä ministereitä. Valtioneuvoston istunto on laillinen, jos paikalla on vähintään viisi esteetöntä ministeriä.

Kiviniemen lisäksi jäävejä ovat kolme muuta Helsingin valtuustossa istuvaa ministeriä. He ovat asuntoministeri Jan Vapaavuori, opetusministeri Sari Sarkomaa ja oikeusministeri Tuija Brax. Vapaavuori on kaiken lisäksi ollut keskeisenä hahmona junailemassa alueliitosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.