Mainos

Vanhanen: Opiskelijan välivuosi turhaa

Pääministeri Matti Vanhanen toivoo yliopistojen työviikon tehokkaampaa käyttöä ja abiturienttien nopeampaa siirtymistä yliopistoihin.

Maanantaiden ja perjantaiden käyttöä opetuksen antamisessa on tehostettava, Vanhanen sanoi alustuksessaan noin 300-päiselle "pääministerin kyselytunnin" kuulijakunnalle Jyväskylässä tänään. Pääministeri tapasi opiskelijoita aluepoliittisen konferenssin yhteydessä.

Uusien ylioppilaiden 32,5 prosentin osuus vuosittain yliopisto-opintonsa aloittavista on Vanhasen mielestä turhan alhainen ja välivuosia kertyy monille liikaa.
-Saavathan nuoret toki aikansa kulumaan, mutta toisaalta kyse on hukkaanheitetystä ajasta. Ainakin pääministerin näkökulmasta ne ovat turhia vuosia.

Opetusministeriössä kaavaillaan parhaillaan useita opiskeluun vaikuttavia uudistuksia. Alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon entistä selvempi eriyttäminen tulee Vanhasen mukaan olemaan melkoinen muutos. -Jos aloittavien opiskelijoiden ikä alenee, niin alemman tutkinnon suorittamisesta tulee asteittain koulumaisempi, Vanhanen näki.

Vanhojakin muistettava

Jos abien asemaa parannetaan, pitää huolehtia myös niistä vanhoista, jotka ovat "jonossa", pääministeri

Matti Vanhanen

sanoi. Vanhanen muisti muun muassa avoimen yliopiston väylää käyttäviä.
-Tähän pitäisi määritellä 4-8 vuoden siirtymäaika, mutta silti tulos voi olla se, etteivät resurssit yliopistoissa riitä.
Tehokkuusajattelusta huolestuneille Vanhanen vakuutti, ettei perinteistä akateemista vapautta ole tarkoitus kokonaan romuttaa.
-Tulossa ei ole mitään isoveli-yhteiskuntaa, jota ollaan normittamassa ylhäältäpäin.

Opiskeluajan muutos kismittää

Keskustelua herätti muun muassa opiskeluun käytetyn ajan supistaminen joko ajallisesti tai tutkinnon laajuutta rajoittamalla. Vanhanen uskoi, että opintokokonaisuuksien variaatiot eri yksilöiden välillä tulevat jatkossakin olemaan akateemisessa maailmassa suuret.

Vanhasen mukaan tutkintojen säilyminen maksuttomana on kansallinen vahvuus ja sellaisena jatkossakin tärkeää. Vaikka valtiovalta on lisännyt koulutukseen meneviä määrärahoja, näki Vanhanen asiassa virheitäkin.
-Liian suuri osa lisärahoista on mennyt kiinteistöjen uudistamiseen, Vanhanen totesi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.