Mainos

Vanhanen: Nykymeno Kreikassa ei voi jatkua

Pääministeri Matti Vanhanen on huolissaan Kreikan kriisin syvenemisestä. Aasian-matkaltaan Suomeen aamulla palannut Vanhanen kommentoi Kreikan-tilannetta MTV:n uutisille.

- Pian on tulossa EU-ministerivaliokunnan kokous, jossa suomalaistenkin on varauduttava huomattavasti suurempaa lainanantoon Kreikalle kuin olimme alun perin varautuneet.

Kreikan tilanne on aika lyhyessä ajassa eskaloitunut - Kreikka vaatii kymmenien miljardien sijasta huomattavasti suurempia summia.

- Suomen kannalta on kyse siitä, että tämän paketin pitää olla uskottavan kokoinen niin, että Kreikan ei tarvitse olla hakemassa markkinoilta vähään aikaan lainaa, Vanhanen sanoo.

Vanhanen muistuttaa, että Suomen osalta Kreikalle suunnattava avustus ei ole tukea, vaan laina, joka maksetaan takaisin ja josta saamme koron.

- Mutta luonnollisesti se on erittäin suuri summa myös Suomen kannalta ja Suomi joutuu antamaan uuden lisäbudjettiesityksen, jolla tämä laina hoidetaan. Tavoite on se, että mahdollisimman nopeasti saisimme ratkaisun aikaiseksi, jotta ei synny dominoefektiä missään päin Eurooppaa.

Vanhasen mielestä ensimmäisen lainapaketin pitää olla suuruudeltaan uskottava, jotta Kreikka ei vaatisi lisää lainaa.

- Sellainen, että Kreikka pystyy rahoituksen tänä ja mielellään myös ensi vuonna hoitamaan. Ja samalla Kreikan on pitänyt sitoutua tuntuviin julkisen talouden kohentamistoimenpiteisiin. Meidän ja muiden lainanantajien on vakuututtava siitä, että Kreikka aidosti supistaa vajettaan. He eivät voi jatkaa entistä menoa toisten lainarahalla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.