Mainos

Vanhanen: Nizzassa kohtalainen tulos Suomelle

Nizzan EU-sopimus saa eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajalta Matti Vanhaselta arvosanan tyydyttävä. -Kyllä tätä voi tyydyttävänä tai kohtuullisena pitää. Tärkein asia on, että EU:n puolelta on edellytetty, että kaikki maat ratifioivat sopimuksen. On ikään kuin avattu mahdollisuus laajentumiselle, joka oli pääasia. Vanhasen mukaan huoli kohdistuukin nyt siihen, onko ministerineuvoston toiminta ratkaisun jälkeen parantunut vai saattaako se joiltakin osin jopa heikentyä.

-Suuret maat hakivat jossain määrin vaikutusvaltaa lisää. Se ehkä näkyy siinä, että ns. estävä vähemmistö on nyt aika pienen maajoukon käsissä. Jos sitä käytetään väärin, neuvoston työ saattaa vaikeutua, Vanhanen mietiskelee. Suomen ääniosuutta (7) Matti Vanhanen pitää niin ikään kohtuullisen tyydyttävänä, vaikka suhde suurten maiden ääniin (29) heikkenikin jonkin verran. Toisaalta tämä oli myös odotettavissa.

-Jo aikaisemmin oli sovittu, että kun suuret maat luopuvat komissaariedustuksestaan, ne saavat hieman hyvitystä neuvoston puolella. Tavoitteena oli lisätä määräenemmistöllä tehtävien asioiden listaa unionin toimintakyvyn lisäämiseksi. Vanhasen mukaan estävän vähemmistön muutokset johtivat kuitenkin siihen, että mitään läpimurtoa asioiden sujuvuuden lisäämiseksi ei saavutettu.

Suuri valiokunta koolle perjantaina


Matti Vanhanen arvioi myös, että Belgian pääministerin Guy Verhofstadtin toiminta paransi sopimusta ja teki sen oikeudenmukaisemmaksi neuvottelujen viime metreillä.

-Uskon, että toiminta sai myös Suomen hyväksynnän. Belgia ei suostunut yöllä hyväksymään Ranskan sopimusehdotusta, vaan vaati vielä joidenkin maiden äänimäärien viilaamista. Yön aikana neuvottelut olivat täysin Nizzan neuvottelijoiden harkinnassa.

Aamulla Vanhanen oli puhelinyhteydessä pääministeri Paavo Lipposeen , joka soitti kertoakseen sopimuksen pääkohdat. Seuraavan kerran ratkaisusta keskustellaan perjantaina, jolloin pääministeri antaa täsmällisen selvityksensä suuressa valiokunnassa.

Jäsenmaiden sopimus Euroopan unionin rakenteiden uudistamisesta kattaa komission koostumuksen, Euroopan parlamentin paikkajaon ja jäsenmaiden äänimäärän ministerineuvostossa. Lisäksi sovittiin, että määräenemmistöllä tehtäviä päätöksiä lisätään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.