Mainos

Vanhanen: Nato-jäsenyys ainoa mahdollinen liittoutumistie

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan ensi vuosi ei ole ainoa valinnan paikka Suomen turvallisuuspolittista peruslinjaa päätettäessä. Hän muistutti jälleen, että sotilaallinen liittoutumattomuuskin on valinta, joka edellyttää Suomen etujen arvioimista.

Pääministeri Matti Vanhanen ei pidä tulevaa vuotta ja annettavaa uutta turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa ainoana valinnan paikkana Suomen turvallisuuspoliittista peruslinjaa määriteltäessä.

- Vuosi 2004 on yksi valinnan paikka, mutta se ei ole ainoa valinnan paikka. Juna ei mene ohi vuonna 2004, Vanhanen korosti Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kokouksessa pitämässään puheessa.

Pääministeri huomautti jälleen kerran, että sotilaallisen liittoutumattomuuden jatkaminen on sekin valinta, joka edellyttää arviota siitä, miten sotilaallinen liittoutumattomuus palvelee Suomen etuja sekä nyt että tulevaisuudessa. Vanhanen sanoi yhtyvänsä arvioihin, jotka lähtevät siitä, että sotilaallinen liittoutuminen voisi Suomen osalta toteutua vain yhtä tietä, Nato-jäsenyyden kautta.

- On selvää, että jos päätyisimme hakemaan sotilasliiton jäsenyyttä, sen tarjoamia sotilaallisia turvatakuita, niin jäsenhakemukselle on olemassa vain yksi osoite. Pidän myös selvänä, että hakemuksemme saisi myönteisen käsittelyn.

Vanhasen mukaan turvallisuuspoliittinen perusratkaisu edellyttää huolellista harkintaa, jolle ei pidä asettaa ennakkoehtoja.

- Jos uuden ratkaisun oikeellisuudesta vallitsee epäselvyyttä, on parempi pitäytyä vanhassa. Turvallisuuspoliittinen perusratkaisu on asia, joka edellyttää laajaa yhteisymmärrystä. Ohuen enemmistön varaan ratkaisuja ei pidä hakea, hän korosti.

EU-puolustusvelvoite ongelmallinen

Vanhanen piti EU:n sisään kaavailtua eurooppalaista puolustusvelvoitetta sotilaallisesti liittoutumattomien jäsenmaiden kannalta isona kysymysmerkkinä. Hän huomautti, että Yhdysvallat, jonka kädessä Nato-suojan myöntäminen viime kädessä on, ei ole ollut halukas katsomaan järjestelyjä, joissa Naton turvallisuustakuun piiriin tehtäisiin lisäyksiä mutkan kautta.

- Eurooppalainen puolustusvelvoite olisi vahva poliittisen solidaarisuuden ilmaus, mutta ei luultavasti sisältäisi ehdottomia sotilaallisen turvallisuuden takuita. Olen myös sitä mieltä, että Yhdysvaltojen sitoutuminen Euroopan turvallisuuteen Naton kautta on arvokas asia. Sen alta ei pidä kaivaa maata.

Vanhasen mukaan Suomen puolustus olisi kuitenkin pääosin suomalaisten käsien varassa, olimme sotilasliiton jäseniä tai emme.

- Uskon, että yleinen asevelvollisuus tulee säilymään puolustuksemme perustana. Maamme laajuuden takia uskottava puolustus edellyttää sellaisia lukumääriä, että niin suureen palkka-armeijaan meillä ei yksinkertaisesti olisi varaa eikä niin suurta määrää ammattisotilaita kannata sitoa odottamaan sotaa, pääministeri totesi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.