Mainos

Vanhanen mukaan presidenttikilpaan

Pääministeri Matti Vanhanen ilmoittautui aamupäivällä odotetusti mukaan presidenttikilpaan. Presidentti Tarja Halosen uskotaan kertovan omasta päätöksestään aikaisintaan ensi kuussa.

Pääministeri Matti Vanhanen on ilmoittanut asettuvansa keskustan presidenttiehdokkaaksi. Vanhanen kertoi ehdokkuudestaan aamulla keskustan Uudenmaan piirin vuosikokouksessa Keravalla.

Vanhanen sanoi, ettei ole ehdokkaana "jalka jarrulla" vaan kädet ratissa. Hän sanoi, että hänen tavoitteenaan on voittaa vaalit. Vanhanen luonnehti pääministerin tehtävää äärimmäisen mielenkiintoiseksi ja haastavaksi. Presidentin tehtävä on kuitenkin poliittisen järjestelmän korkein ja arvostetuin, hän totesi.

Esimakua loanheitosta

Pääministeri myönsi, että kulunut puolitoista viikkoa on ollut hänelle yksityisasioissa raskas. Hän sanoi lehtikirjoittelun olevan sittenkin hänelle "vain paperia verrattuna siihen, mikä oikeasti on häntä viime päivinä mietittänyt".

-Jos henkilökohtaiseen elämääni kohdistuneesta kiinnostuksesta etsii edes yhden myönteiseen asian, se on tämä: olen jo nyt saanut päälleni sitä, mitä myös edellisissä presidentinvaaleissa kaadettiin vuorotellen johtavien ehdokkaiden niskaan, Vanhanen sanoi.

Vanhanen vakuutti johtavansa hallitusta täysipainoisesti koko kampanjan ajan ja vastaavansa ehdokkaana ajan haasteisiin. -Uudistuminen vaatii symboleja, puolestapuhujaa, joka rohkaisee suomalaisia uudistuksiin koko maan ja koko kansan hyväksi. Siksi haen presidenttiyttä.

"Turvallisuuspoliittista ajattelua uudistettava"

Vanhanen sanoi olevansa politiikassa mukana hyvinvoinnin, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden parantamiseksi. Hyvinvointi riippuu taas riippuu ratkaisevasti kilpailukyvystä. Globalisaatio on Vanhasen mukaan mahdollisuus, kun vain sen haasteet otetaan vakavasti.

Uudistusta kaipaa Vanhasen mielestä myös turvallisuuspoliittinen ajattelu. Suomen aseman vahvistamiseen Euroopassa ja EU:n keskinäiseen solidaarisuuteen kuuluu erottamattomasti vastuun kantaminen EU:n täysivaltaisena jäsenenä EU:n ulkopuolisista kriiseistä, hän korosti.

Vanhasen mielestä päätöksenteossa ei saa jäädä kansalaismielipiteen vangiksi. -Jos hallitus noudattaisi gallupeja, emme luultavasti olisi nyt mukana kehittämässä eurooppalaista kriisinhallintakykyä. Kun uudistuksen tarve on julkisesti perusteltu, näkyy kansalaismielipiteessäkin ratkaiseva muutos. Suomen Nato-suhteesta pääministeri ei sanonut kuitenkaan mitään uutta.

Suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin

EU:ssa Suomen on Vanhasen mielestä oltava jatkossa entistä aktiivisempi ja suhteesta Venäjään on huolehdittava. -Venäjä on erilainen maa. Siellä vallitsee järjestelmä - halusimme sitä tai emme - jossa vahva isäntä määrää tahdin.

Myös Yhdysvalloilla on Vanhasen mielestä oltava suomalaisessa ulkopolitiikassa jatkuvasti oma erityissijansa. Demokratian juurruttamisessa maailmaan Yhdysvaltojen merkitys voi Vanhasen mielestä olla suuri. -Sen perussuhtautuminen vapauteen ja demokratiaan on kunnioitusta ansaitsevaa, vaikkemme aina ole olleet sen yksittäistoimissa innolla mukana.

Keskustan presidenttiehdokas nimetään virallisesti lokakuun lopussa pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Presidenttikisaan on ennen Vanhasta ilmoittautunut kokoomuksen Sauli Niinistö. Istuvan presidentin Tarja Halosen uskotaan kertovan omasta päätöksestään aikaisintaan ensi kuussa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.