Mainos

Vanhanen MTV:lle: En pelkää otsikoita

Vanhanen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa, että käräjäoikeuden päätöksen perustelut ovat täynnä ristiriitoja.

MTV:n Huomenta Suomessa tänä aamuna vieraillut pääministeri Matti Vanhanen painottaa, että myös johtavalla poliitikolla on oltava ainakin jossain määrin oikeus yksityisyyteen.

Vanhanen kommentoi oikeusprosessia muutamalla lauseella Venäjän puutulleista keskustelun lomassa. Hän kummastelee käräjäoikeuden päätöksen perusteluja.

- Kiinnitän huomiota siihen käräjäoikeuden tulkintaan, jossa kuvataan, että kahden ihmisen kanssakäynnissä nämä tiedot muuttuvat myös toisen ihmisen yksityiselämäksi. Sillä oikeudella tällä ihmisellä olisi oikeus julkaista ne. Käräjäoikeuden tuomarin perustelu on taas täysin päinvastainen.

Kummallisena perusteluna Vanhanen mainitsee myös sen, että Etukeno Oy:n kustantaja Kari Ojalan ennen kirjan julkaisemista pyytämä yksittäinen asiantuntijan lausunto vapauttaisi teon tahallisuudesta.

Lausunnon mukaan kirjan julkaisemisessa ei ollut mitään lainvastaista.

- En tiedä minkälaisia seurausvaikutuksia sillä olisi, jos tätä perustelua sovellettaisiin muihinkin rikkomuksiin. Että jos saa joltain asiantuntijalta lausunnon teon laillisuudesta, se vapauttaisi seuraamuksilta, Vanhanen pohtii.

Vanhanen vaikenee käsittelystä jatkossa

Vanhanen kertoo pitävänsä oikeuskäsittelyä yksityisjuttuna. Hän ei aio kommentoida käsittelyä enää missään yhteydessä ennen hovioikeuden ratkaisua.

- Olen yksityisyyden suojan kannattaja. Samalla tuen sananvapautta. Näiden molempien pitää voida toteutua.

Pääministeri kertoo oppineensa uransa aikana olemaan pelkäämättä raflaavia lehtiotsikoita. Oikeusjutussa hän taistelee periaatteidensa puolesta.

- En tässä asiassa pelkää otsikoita. Niiden kanssa olen tässä viiden vuoden aikana oppinut toimimaan.

Vanhanen on ilmoittanut valittavansa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi eilen syytteet Susan Ruususen kohukirjasta.

Vanhanen perustelee päätöstään sillä,että käräjäoikeuden ammattituomarin näkemys vastasi hänen näkemystään.

Syytteet kaatuivat käräjäoikeudessa kahden lautamiehen äänin. Tuomari ja yksi lautamies olisivat antaneet sakot Ruususelle ja kustantajalle. Lautamiehet äänestävät harvoin ammattituomarin kannan kumoon.

Ruotsin ja Viron lehdet kuittasivat lyhyesti Vanhasen häviön

Tukholman lehdet eivät uhranneet tänään palstatilaa Susan Ruususen saamalle vapauttavalle tuomiolle. Svenska Dagbladet -lehti kertoi lyhyesti Vanhasen häviämästä jutusta ja kertasi käräjäoikeuteen johtaneen romanssin vaiheet.

Dagens Nyheter oli vielä niukkasanaisempi. Lehti totesi pikku jutussaan Suomen pääministerin saavan tyytyä siihen, että hänen lyhytaikainen naisystävänsä kirjoitti kirjan heidän suhteestaan.

Kumpikaan lehti ei kertonut, että Vanhanen aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Ruotsin iltapäivälehdet eivät tänään kirjoittaneet Vanhasen oikeusjutusta riviäkään.

Virossakaan Vanhas-jutun ensimmäinen päätös ei ollut enempää kuin korkeintaan pikku-uutisen väärti, eikä koko prosessia ole Suomenlahden eteläpuolella aiemminkaan juuri seurattu.

Brittiläinen Times-sanomalehti sen sijaan kirjoitti Ruususen ja hänen kustantajansa eduksi päättyneestä jutusta varsin laajasti. Uutista lehti ryyditti lukuisilla lainauksilla kiistellystä kirjasta, missä kerrotaan muun muassa pariskunnan kiihkeistä suuteloista.

Tuomio noteerattiin myös uutistoimisto Reutersin "kummallisten uutisten tiivistelmässä"

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.