Mainos

Vanhanen matkustaa Puolaan ratkomaan Venäjä-kiistaa

Puola ei ole toistaiseksi antanut lupaa yhteistyöneuvottelujen käynnistämiselle, josta on tarkoitus sopia EU:n ja Venäjän huippukokouksessa Helsingissä ensi viikolla.

Pääministeri Matti Vanhanen matkustaa tänään Puolaan ratkomaan kiistaa EU:n ja Venäjän yhteistyöneuvotteluista. Vanhanen tapaa illalla Puolan pääministerin Jaroslaw Kaczynskin ja palaa Suomeen yöllä.

Puola ei ole toistaiseksi antanut lupaa yhteistyöneuvottelujen käynnistämiselle, josta on tarkoitus sopia EU:n ja Venäjän huippukokouksessa Helsingissä ensi viikolla. Suomi yrittää tehdä parhaansa riidan selvittämiseksi, jotta kokous ei lässähtäisi jo etukäteen EU:n sisäiseen kiistelyyn.

Suhteet viilenneet

Puola vaatii Venäjää poistamaan puolalaisen lihan ja kasvien tuontikiellot ennen neuvotteluja. Maa haluaa myös, että Venäjä velvoitetaan nykyistä parempaan energiayhteistyöhön.

Puola on saanut viime päivinä ymmärrystä etenkin lihantuontikiellon suhteen muun muassa Liettualta ja Ranskalta. Maan liha täyttää EU:n laatuvaatimukset, ja harva uskoo, että Venäjän hygieniastandardit olisivat EU:ta korkeammat.

Puolan ja Venäjän suhteet ovat viileät, ja Puolan mukaan Venäjän kaupparajoitusten syyt ovat puhtaasti poliittisia. Venäjä puolestaan pitää Puolan asennetta kiristyksenä.

EU-komissio on osaltaan luvannut auttaa kiistan selvittelyssä. Tarkoituksena on muun muassa lähettää komission asiantuntijaryhmä Puolaan tutkimaan lihan laatua. Toiveena on, että tämä voisi vakuuttaa Venäjän kiellon tarpeettomuudesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.