Mainos

Vanhanen: Luottamusäänestys parlamentarismia

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei aio erota tehtävästään vaalirahasotkun vuoksi.

Denveristä tavoitettu Vanhanen sanoi, että eduskunta voi äänestää hallituksen ja pääministerin luottamuksesta hallituksen sopiman vaalirahatiedonannon yhteydessä. Hänen mukaansa se on normaali parlamentaarinen tapa toimia.

Vanhasen mukaan asiat käydään tiedonannon yhteydessä monipuolisesti läpi. Keskustelu toimii hänen mukaansa myös viimeisenä evästyskeskusteluna Lauri Tarastin johtamalle puoluerahoitustoimikunnalle, jolta kiirehditään ehdotusta uudeksi lainsäädännöksi.

Pääministeri arvioi kritiikin kohdistuvan itsensä osalta ennen kaikkea hänen presidentinvaaleissa Nuorisosäätiöltä saamaansa tukeen.

- Sen osalta haluan korostaa sitä, että presidenttiehdokkaat varsinkaan suurissa puolueissa eivät ole tässä varainkeruussa mukana, eivätkä presidenttiehdokkaat itse myöskään tätä vaalirahailmoitusta tee, vaan sen hoitaa kampanja- ja puolueorganisaatio.

Vanhasen mukaan tämänkin asian läpi käyminen tiedonantokeskustelussa sopii hänelle. Lisäksi pääministeri haluaa ottaa esille sen, voiko ammattiyhdistysliikkeen verovähennyskelpoisia varoja käyttää puoluetyöhön. Myös valtionyhtiöiden tai valtion osakkuusyhtiöiden sekä valtionapua saavien järjestöjen roolit on käytävä läpi.

Pääministeri sanoi myös viehättyneensä Perheyritysten liiton toimitusjohtajan Anders Blomin ehdotuksesta, jonka mukaan Suomeen voitaisiin tehdä lobbauksen rekisteri ja säännöt.

- Sekin voisi tulla tässä prosessissa harkittavaksi.

Vanhanen ei myönnä tehneensä virheitä, vaikka puolitoista vuotta sitten alkanut jupakka on tullut pisteeseen, jossa vaaditaan jo pääministerin eroa tai eduskunnan hajottamista.

Hänen mukaansa nyt esille tulleita asioita ei voinut aikanaan ennakoida, ja omankin puolueen kohdalla se mitä käsitellään, on jo tapahtunutta.

Katso Vesa Kallionpään raportti ja Matti Maunun analyysi

Katso Päivi Sinisalon raportti New Yorkista

Lisää uutisia Matti Vanhasesta täältä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.