Mainos

Vanhanen: Lukukausimaksut ulkomaalaisopiskelijoille

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) haluaa EU:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille lukukausimaksut.

Vanhanen sanoi Aalto-yliopiston avajaisissa, että korkeatasoisen yliopisto-opiskelun myynti tulisi sallia Aalto-yliopistossa mahdollisimman pian. Kehitysmaiden opiskelijoiden opiskelumahdollisuudet pitäisi Vanhasen mukaan varmistaa stipendijärjestelyin.

- Käytän tätä arvokasta foorumia sanoakseni, että laajemminkin on aika luopua allergiasta myydä suomalaista koulutusta lukukausimaksuin maailmalle.

Lukukausimaksujen määrääminen ulkomaalaisille opiskelijoille on ollut poliittinen kiistakapula jo pitkään. Edellisessä hallituksessa opetusministeri Antti Kalliomäki (sd.) torjui ajatuksen. Sittemmin uudessa yliopistolaissa on avattu mahdollisuus periä lukukausimaksuja ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta.

Vasemmistossa on epäilty, että ulkomaalaisten maksuilla ollaan avaamassa tietä maksujen laajemmallekin käytölle. UIkomaalaisten maksuja ovat vastustaneet tiukasti myös opiskelijajärjestöt.

Yliopistojen ja korkeakoulujen rehtorit ovat puoltaneet ulkomaalaisten opintojen maksullisuutta. Maksuja on ajettu sillä, että näin voitaisiin lisätä englanninkielistä koulutusta ja houkutella Suomeen huippuosaajia muista maista. Maksun suuruudeksi on hahmoteltu 3 500-12 000 euroa lukuvuodessa.

Taustalla on vaikuttanut käsitys, että ulkomaalaisten silmissä ilmainen koulutus näyttää epäilyttävältä ja epäuskottavalta. Pääministeri Vanhanen on ollut siinä uskossa, että lukukausimaksuilla saataisiin houkuteltua Suomeen lisää opiskelijoita muun muassa arabimaista.

Tutkimuksen vapautta puolustettava

Presidentti Tarja Halonen otti puheessaan kriittiseen tarkasteluun elinkeinoelämän roolin tutkimuksen ja koulutuksen rahoittajana.

- Määrääkö raha liiaksi? Yliopistojen sisäiseen autonomiaanhan kuuluu tutkimuksen ja koulutuksen vapaus, jota kannattaa vaalia tulevaisuudessakin. Perustutkimus ja oppiminen ovat itsessään tärkeitä, mutta ne luovat myös pohjaa uusille innovaatioille.

Halosen mukaan taloudellinen tuki on kuitenkin tervetullutta, kunhan raha pidetään rengin eikä isännän roolissa.

Aalto-yliopisto palkitsi parhaita yksiköitään

Aalto-yliopiston avajaisia juhlistettiin tänään Helsingissä puhein ja kuohuviinimaljoin.

Kaupungin keskustassa avajaiset näkyivät isona kulkueena, joka haittasi töistä palaavien autoilijoiden liikkumista. Lisäksi Kiasman eteen oli tuotu suuri näyttöruutu, jolta saattoi seurata juhlan ohjelmaa.

Teknillisen korkeakoulun, Helsingin kauppakorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun yhdistyessä syntynyt uusi yliopisto julkisti juhlissaan arviointiraportin siitä, miten Aallossa tehty tutkimus pärjää kansainvälisessä vertailussa.

Oman alansa kansainvälistä kärkeä ovat raportin mukaan laskenta ja mallinnus, materiaalitutkimus, muotoilu sekä tieto- ja viestintäteknologia ja media. Parhaiten arvioinnissa menestyneet yksiköt saivat palkinnoksi lisärahoitusta tutkimuksilleen ja lisää tohtorin tutkinnon suorittaneille tarkoitettuja tutkijanpaikkoja.

Katso Tarja Hakulisen juttu

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.