Mainos

Vanhanen: Kuntien kaavoitettava riittävästi tontteja

Omakotitonttien niukka määrä on kaksinkertaistanut hinnat hyväksyttävään tasoon nähden.

Pääministeri Matti Vanhanen on huolestunut asumisen ja rakentamisen kallistumisesta. Asuntomessujen avajaisissa puhuneen Vanhasen mielestä tavallisten ihmisten pitää pystyä asumaan palkallaan, jotta asumiskustannukset eivät muodostu talouskasvun ja työllisyyden pullonkaulaksi.

Kohtuuhintaisen asuntotuotannon turvaamiseksi tarvitaan Vanhasen mukaan tuhansia uusia tontteja.

Omakotitonttien niukka määrä on nostanut tonttien hinnat kaksinkertaisiksi hyväksyttävään tasoon nähden, ja puute heijastuu myös vanhojen kiinteistöjen hintoihin.

- Tämä on syy, miksi hallitus on patistanut lain uhalla seudun kuntia tiivistämään yhteistyötään, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mielestä kaikkien pääkaupunkiseudun kuntien on sitouduttava vuosittaiseen 100-400 tontin luovutukseen. Lisäksi olisi kaavoitettava yksityisiä tontteja.

Vanhanen puoltaa Helsingin hakemusta saada maa-alueita Vantaalta ja Sipoolta sillä edellytyksellä, että Helsinki on valmis kaavoittamaan, rakentamaan alueelle kunnallistekniikkaa sekä huolehtimaan alueen palveluista. Myös taloudelliset näkökulmat on otettava huomioon.

- Ei voi olla niin, että Sipoolle jäisi liitosalueelle tehtyjen investointien velat ja Helsinki saisi alueen veronmaksajien tulot. Rajojen suhteen on keskityttävä yhdyskuntarakentamiseen soveltuvaan maahan ja tätä taustaa vasten olen valmis tarkastelemaan muun muassa saariston osuutta ratkaisussa.

"Malmin lentokentän kohtaloa harkittava uudestaan"

Vanhanen muistuttaa myös muiden kuin omakotitalojen tarpeesta pääkaupunkiseudulla sekä asuinalueiden väestörakenteen sosiaalisesta monipuolisuudesta.

- Espoon asuntomessualue on malliesimerkki siitä, kuinka asuinalue rakennetaan vastaamaan kuluttajien monimuotoiseen asunto- ja asumisen palvelukysyntään, Vanhanen kiitteli.

Vanhanen on ottanut asuntomessuilla kantaa myös Malmin lentokenttää koskeviin suunnitelmiin.

- Asuntorakentajat luovat uutta kulttuurihistoriaa, miljöitä ja maisemia. Myös vanhaa on vaalittava. Toivon siksi vakavasti, että Helsingin kaupunki harkitsisi uudestaan Malmin kentän kohtaloa ja keskittäisi voimansa huomattavasti edullisempaa asuntokantaa tuottaviin Sipoon alueisiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.