Mainos

Vanhanen: Kreikan kriisi euron historian vakavin

Euro on historiansa ylivoimaisesti vakavimmassa kriisissä, varoittaa pääministeri Matti Vanhanen (kesk.). Hänestä myös koko Euroopan unioni saattaa nyt olla vakavimmassa kriisissään koskaan, kun Kreikan talousongelmat ovat syösseet markkinat ja yhteisvaluutan epävarmuuden tilaan.

Kyseessä on Vanhasen mukaan eräänlainen systeemitason kriisi, joka koskettaa Kreikan lisäksi koko euroaluetta. Kreikka on lainansa saanut ja sen ongelmat koteloitu, Vanhanen muistutti tänään Ylen TV1:ssä. Ongelmat eivät euroalueella ole ohi.

- Meillä on muutama maa - lähinnä Suomi, Saksa, Hollanti -, jotka tällä hetkellä näyttävät suojasatamilta. Siihen hyvänolon tunteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua missään. Jos dominoilmiö lähtee liikkeelle, en usko, että globaalitaloudessa kukaan on perimmältään suojassa, Vanhanen sanoi Ykkösaamu-ohjelmassa.

Alun perin Ykkösaamussa piti esiintyä Suomen EU-komissaari Olli Rehnin (kesk.), mutta hän joutui kiireiden takia perumaan osallistumisensa. Komissio valmistelee viikonlopun aikana ehdotuksia uudesta vakauttamisjärjestelmästä valtiovarainministereiden sunnuntai-illan hätäkokoukseen, joka työllistää myös talouskomissaari Rehniä.

Tuomioja kuvaa tilannetta moraalituhoksi

Suomessa tilannetta pohtimaan kokoontuvat huomenna EU-ministerivaliokunta ja mahdollisesti myös eduskunnan suuri valiokunta. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi Ykkösaamussa, että Kreikan talouskriisissä on kyseessä myös moraalituho.

- Elämme sellaisessa maailmassa, jossa voitot ovat yksityisiä, mutta tappiot sosialisoidaan ja kaikki osallistuvat niiden kantamiseen, Tuomioja sanoi.

Tuomiojan mukaan SDP:n eduskuntaryhmä päättää tiistaina, äänestääkö se keskiviikkona eduskunnassa Kreikan tukipaketin hyväksymisen puolesta.

Pääministeri Vanhasen mukaan päällimmäinen huoli on nyt se, saadaanko kriisi rauhoittumaan. Jos kriisin rauhoittaminen ei onnistu, syntyy uusi lama, ja sen laman hillitsemiseen elvytystoimin meillä kenelläkään ei ole enää varaa, hän varoitti.

Vanhanen ei suoraan vastannut kysymykseen, romahtaako euro, kun markkinat maanantaina avautuvat.

- Nämä toimenpiteet tehdään sellaisella tavalla, että tällaista huolta ei ole.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.