Mainos

Vanhanen: Korkeat EU-nimitykset vasta joulukuussa

Korkeiden EU-virkojen eli unionin ulkoministerin ja presidentin nimittämiset jäävät todennäköisesti joulukuulle, uskoo pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Nimitykset voidaan tehdä vasta sitten, kun Tshekki on viimeisenä EU-maana hyväksynyt Lissabonin sopimuksen.

Tshekin presidentti Vaclav Klaus sanoi tänään, että Tshekki hyväksyy EU:n puheenjohtajamaan Ruotsin ehdotuksen Lissabonin sopimuksessa myönnettävistä poikkeuksista. Vanhanen ei ollut vielä iltapäivään mennessä saanut tarkempaa tietoa siitä, mitä Ruotsin Tshekille antama ehdotus voisi sisältää. Myöskään vahvistusta sille, että prosessissa todella ollaan näin pitkällä, ei oltu vielä saatu kummaltakaan osapuolelta.

- Vaikka Tshekin ratifioinnin osalta mennään vahva askel eteenpäin, niin vielä ei ole edes kahdenvälisiä neuvotteluita jäsenmaiden kesken käyty. Eli nimitykset mitä todennäköisimmin lykkääntyvät eteenpäin, Vanhanen sanoi.

Ruotsi toimii nyt hänen mukaansa niin, että uusiin ratifiointikierroksiin ei muissa, sopimuksen jo hyväksyneissä maissa tarvitse lähteä. Tshekit voisivat ehkä saada Irlannin tapaan sopimukseen jonkinlaisen poliittisen, ei juridisen sitoumuksen.

Ulkoministeri ja presidentti päästään valitsemaan todennäköisesti 10.-11. joulukuuta järjestettävässä huippukokouksessa Brysselissä. EU järjestää Vanhasen mukaan mahdollisesti ylimääräisen valtionpäämieskokouksen jo sitä ennen marraskuussa, mutta se käsittelee pääasiassa Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluita.

- Jos tämän päivän uutinen Tshekistä pitäisi edes puolilleen paikkaansa, niin kyllä tässä ovat edellytykset selvästi parantuneet sille, että joulukuun kokouksessa voitaisiin viedä finaaliin nämä ratkaisut.

Vanhanen katsoo, että myös uuden EU-komission nimilista ja tehtävänjako saadaan kasaan muutamassa viikossa sen jälkeen, kun isoimmat nimitykset on tehty.

Ensi viikon huippukokouksen pääaiheita ovat ilmastoneuvottelut ja taloustilanne. Avoinna on ilmastoneuvottelujen osalta muun muassa kehitysmaiden tilanne. Suomi on Vanhasen mukaan valmis siihen, että jo ensi viikolla EU tekisi kehitysmaille tarjouksen päästövähennyshankkeiden rahoittamisesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.