Mainos

Vanhanen: Kolmella suurella sopu presidentin asemasta

Pääministerin mukaan presidentin asema aiotaan rauhoittaa vuoden 2012 vaaleihin asti.

Presidentin valtaoikeuksiin ei puututa seuraavan vaalikauden aikana, vahvistaa pääministeri, keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Vanhanen sanoi keskustelleensa asiasta äskettäin SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipposen kanssa. Molemmilla oli yhteinen käsitys siitä, että ensi vaalikaudella ei muutoksia tehdä. Kun presidenttivaaleihin käydään, pitää ehdokkaiden tietää mihin tehtävään he ovat hakeutumassa, Vanhanen sanoi Imatralla tänään.

Vanhasen mukaan hän oli tästä Lipposen kanssa täysin yksimielinen. Puheenjohtajat sopivat, että Lipponen keskustelee asiasta myös kokoomuksen kanssa. Vanhanen ei ollut suoraan yhteydessä puheenjohtaja Jyrki Kataiseen, mutta sanoi kuulleensa eilen, että tämäkin hyväksyy presidentin aseman rauhoittamisen vuoden 2012 vaaleihin asti.

- Minusta oli hyvä, että tämä asia kaikkien kolmen osalta ratkesi, Vanhanen sanoi.

Vanhanen syytti äskettäin kokoomusta pyrkimyksestä riisua presidentin valtaoikeuksia, kun Katainen esitti haastattelussa että presidentiltä pitäisi poistaa ylipäällikkyys ja europarlamentaarikko Alexander Stubb esitti, ettei presidentillä ole enää asiaa EU:n huippukokouksiin kun EU:n uusi perustuslaki astuu voimaan.

"SDP:n puheenjohtaja hallitukseen"

Vanhanen kommentoi tänään myös SDP:n puheenjohtajavaihdosta. Hän pitää toivottavana, että SDP:n uusi puheenjohtaja tulee hallitukseen. Vanhanen totesi jokaisen hallituspuolueen tekevän omat ministeriratkaisunsa, mutta teki selväksi myös oman näkemyksensä.

- Oma lähtökohtani on, että hallituspuolueet puolustavat yhdessä hallituksen politiikkaa ja se tapahtuu varsinkin vaalien edellä hallituksesta käsin. Uskon, että myös SDP:ssä ajatellaan samalla tavalla, että hallitusta puolustetaan vaalien alla hallituksesta käsin, kaikilla niillä voimilla jotka ovat käytettävissä, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan SDP:n uuden puheenjohtajan asema on toinen kuin Paavo Lipposen. Puheenjohtaja Lipposen asema oli hieman erilainen. Hän oli pitkäaikainen edellinen pääministeri ja hänet valittiin puhemieheksi, joka on korkea-arvoinen tehtävä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.