Mainos

Vanhanen: Kokoomus yrittää vain karsia presidentin valtaa

Suomalaispoliitikoilla on selvä linjariita Suomen edustuksesta tulevissa EU:n huippukokouksissa.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen katsoo, että Suomen edustus EU-huippukokouksessa määräytyy EU:n perustuslaista riippumatta. Vanhanen torjui siten europarlamentaarikko Alexander Stubbin näkemyksen, että EU-perustuslain tultua voimaan presidentillä ei olisi enää mitään asiaa EU-johtajien tapaamisiin.

- Kullakin maalla on oma perustuslaki, joka määrittää tehtävät ja työnjaon. Unionin instituutioissa edustautuvat ne, jotka kukin maa lähettää sinne, Vanhanen sanoi STT:lle.

Vanhanen arveli, että kyseessä on vain kokoomuksen pyrkimys karsia presidentin valtaoikeuksia. Samaa ajattelua edustaa hänen mielestään myös puheenjohtaja Jyrki Kataisen ehdotus Nykypäivä-lehdessä, että armeijan ylipäällikkyys pitäisi ottaa presidentiltä pois.

- Siihen nähden, että meillä on tuore perustuslaki muutaman vuoden takaa, jota kokoomus oli itse hallituksessa valmistelemassa - on käsittämätöntä, että yhden valtioelimen kohdalla he esittävät totaalista vallan karsimista, Vanhanen moitti.

- En ymmärrä tätä, enkä ole samaa mieltä.

Asia pitää tutkia tarkasti

Vanhasen mukaan asia kuitenkin tutkitaan tarkkaan kun nähdään, astuuko EU:n perustuslaki voimaan. Siihen ei välttämättä oteta kantaa vielä tänä syksynä, jolloin eduskunta saa hallituksen esityksen perustuslain ratifioinnista.

- Sitä ei ole vielä ajateltu, otetaanko siinä yhteydessä kantaa asiaan. Yhtä loogista on arvioida kysymystä silloin kun EU:n perustuslaki astuu voimaan.

Stubb perustaa näkemyksensä siihen, että EU-huippukokouksesta eli Eurooppa-neuvostosta tulee EU:n toimielin kun perustuslaki astuu voimaan. Silloin sen toiminnasta tulee EU-politiikkaa, jotka perustuslain mukaan kuuluvat pääministerille ja valtineuvostolle. Presidentin rooli on johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

- Palataan siihen tarkemman analyysin kautta aikanaan, mitä merkitsee se, että Eurooppa-neuvostosta tulee instituutio. Minusta näin jyrkän kannan ottamiseen ennakkoon ei ole perusteita, Vanhanen sanoi.

Vanhanen sanoi, ettei usko Ranskassa keskusteltavan siitä, miten EU-perustuslaki vaikuttaa presidentin asemaan. Ranskan presidentti osallistuu aina EU-huippukokouksiin, sillä maan perustuslain mukaan EU-asiat kuuluvat hänelle.

- Jokaisella maalla on oma perustuslakinsa. Meillä on ulkopolitiikka järjestetty niin, että sitä johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kautta. Tämän määräyksen kautta myös presidentin rooli myös EU-politiikassa kohdistuu ja rajautuu niihin aiheisiin, jotka liittyvät hänen perustuslailliseen asemaansa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 18.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.