Mainos

Vanhanen: Kiistat pois julkisuudesta

Hallituksen tulee pääministeri Matti Vanhasen mukaan tulla vaikeissakin asioissa ulos yhtenä hallituksena.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää kiinni näkemyksestään, jonka mukaan hallituksessa poliittisten neuvottelujen kohteena olevia keskeneräisiä asioita ei tule tuoda julkisuuteen. Pääministerin mukaan hänen tehtävänsä on varjella hallituksen toimintakykyä.

Vanhasen mielestä ääneen lausutut kannanotot muistetaan ja tiedotusvälineet pääsevät päätöksen jälkeen arvioimaan, kuka oli kukko tunkiolla ja kuka luuseri.

Hallituksen tulee pääministerin mukaan tulla vaikeissakin asioissa ulos yhtenä hallituksena ilman, että sen sisältä haetaan voittajia tai häviäjiä.

(Seitsemän uutiset 25.09.2007)

Vanhanen otti julkisuusteeman esille politiikan toimittajien tilaisuudessa yhdistyksen pyynnöstä. Hän käytti esimerkkinä edellisen hallituksen valtiovarainministerin Eero Heinäluoman (sd.) ja maatalousministeri Juha Korkeaojan (kesk.) kesällä 2006 käymiä pitkiä ja vaikeita neuvotteluja maatalouden kansallisesta tuesta.

Mitään rahamääriä ei tuotu julkisuuteen ennen ratkaisua, jota kaikki puolustivat. Poliittisia tunteita kuohuttavassa asiassa olisi Vanhasen näkemyksen mukaan ollut vaikea päästä sopuun, jos julkisuudessa olisi käyty etukäteen viikkokausien kiistely median näkökulmasta hyvin herkullisesta aiheesta.

-Tällä tavalla ei synny suuria otsikoita, mutta minulle on pääministerinä tärkeintä, että syntyy oikeita päätöksiä ajallaan.

Vanhanen myönsi, että tässä suhteessa on hänen ja tiedotusvälineiden välillä selkeä eturistiriita.

Ministereillä omat tonttinsa

Pääministeri kertoi varoitelleensa lisäksi ministereitä "rakentamasta toisen tontille". Jokaiselle asialle löytyy vastuunalainen ministeri. Hänellä on oikeus ja kohtuus odottaa, etteivät muut ministerit anna neuvoja tontin hoidosta julkisuuden kautta.

Vanhanen neuvoi viime kesänä ministereitä jättämään väliin julkisen kyselyn, jolla yritettiin selvittää ministereiden kantaa Stasi-jäämistöön kuuluvan Rosenholz-aineiston julkistamiseen. Sisäministeri olisi saanut lukea hallituksen kannan lehdistä, vaikka hänen pitää toimia ainoastaan lain mukaan.

Vanhanen arvioi median ja politiikan välisen suhteen olevan erittäin avoin. Hän vakuutti, ettei ole koskaan juossut kameroita karkuun.

Sotaretoriikkaa ei tarvita

Ministereiden ei tarvitse Vanhasen mukaan jatkossakaan luetuttaa ulko- ja turvallisuuspoliittisia puheitaan etukäteen pääministerillä. Valtioneuvoston kansliasta ei tarvitse rakentaa rinnakkaista ulkoministeriötä.

Lähtökohta on, että ministerit edustavat maan kantaa, mutta sanamuodot saavat olla omia.

Vanhanen ihmetteli, minkä vuoksi Suomessa käydyssä turvallisuuspoliittisessa keskustelussa pidetään aika paljon yllä "sotaretoriikkaa". Muualla Euroopassa ei juurikaan tapaa käsityksiä siitä, että uhkana olisi jonkinlainen eurooppalainen sota.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.